Hivatalos: a BYD Szegeden épít autógyárat

2023.12.22. 09:44

Rengeteg pletyka, szivárogtatás és találgatás után a BYD hivatalosan bejelentette: Szegeden építik meg első európai autógyárukat.

A BYD rövidközleményében kijelentette, hogy a készülő szegedi gyáruk az európai stratégiájuk következő lépése.  A gyár szakaszosan épül, és várhatóan több ezer  munkahelyet fog teremteni.

A BYD célja, hogy 2030-ig az európai elektromos autó eladások legalább 10 százalékát ők adják. A Financial Times korábbi cikke szerint a gyár az épülő Budapest- Belgrád vasútvonal közelében épül, ami egy előny lesz a kínai gyártó számára.

Eközben a kormány pedig a csütörtök esti Magyar Közlönyben ismerette a a Szeged Ipari Park infrastrukturális fejlesztésére vonatkozó terveket - a hely, ahol a BYD gyára fog megépülni. A közlöny szerint a kormány mintegy 46 milliárd forintot fordít az ipari park fejlesztésére, a kapcsolódó utak bővítésére, írta az Index.

Így többek között:

  • 2x2 sávossá bővítik az 5-ös főutat az M43-as autópálya és az ELI-ALPS lézerközpont közötti szakaszon kerékpárúttal, közvilágítással.
  • Az 502. számú főutat meghosszabbíthatják.
  • A 4519. jelú út főúttá válhat kerékpárúttal, közvilágítással.
  • Fejleszthetik a Vértói út és a 135. számú vasútvonal szintbeni átjáróját.
  • A Sándorfalvi út 2x2 sávos főút lesz a Rókusi körúttól az M43-as autópályáig.