Csak ország- és vármegyebérlet lesz, a Budapest-bérlet létjogosultsága kérdésessé vált

2024.01.09. 11:37 Módosítva: 2024.01.09. 17:12

Sajtótájékoztatót tartott Lázár János építési és közlekedési miniszter, amely során bejelentette, hogy márciustól megszűnik minden bérlettípus, csak ország- és vármegyebérletek lesznek. Cserébe bevezetik a napijegyeket.

A vármegye napijegy a Vármegye24, az országos napijegy pedig a Magyarország24 nevet kapta. Míg az előbbi 990 forintba, az utóbbi 4999 forintba fog kerülni.

A kedvezményrendszereket is felülvizsgálták, és a jelenlegi 65-ből csak 22 marad. Így többek között a közalkalmazottak csak 12-szer utazhatnak félárú jeggyel, de az oktatásban és egészségügyben dolgozók egy regisztrációt követően számtalanszor. Továbbá a 14 éven aluliaknak és a 65 éven felettieknek (továbbra is) ingyenes lesz a tömegközlekedés. Viszont a 14 és 25 év közöttiek féláron vásárolhatnak jegyeket.

A diákok  90 százalékos kedvezménye is megmarad a bérletre. A nagycsaládosok 90 százalékos kedvezménye viszont megszűnik, helyette ingyenesen utazhatnak. A tartós betegek és vakok pedig márciustól ingyen utazhatnak; nekik eddig 90 százalékos kedvezményük volt.

Továbbá Lázár arra is ígéretet tett, hogy ősztől minden Volánbuszon lehet bankkártyával fizetni, ami után a készpénzes fizetés 200 forint többlettel jár.

Korábban mi is beszámoltunk a Budapest-bérlet jelenlegi helyzetéről és lehetséges megoldásairól. Lázár most erre a misztikumra adott választ.

Eszerint Lázár egy olyan ajánlatott tett most a fővárosnak, amely szerint az állami szolgáltatók abban az esetben fogadják el a BKK-bérletet, ha Budapest cserébe elfogadja a vármegye- és országbérletet. „Ez egy nagyon fair ajánlat” - tette hozzá.

Vagyis ha ezt a főváros elfogadja, az ország- és vármegyebérletek voltaképpen Budapest-bérletként is funkcionálhatnak. Jelenleg a havi Budapest-bérlet 9500 forintba, míg egy Pest vármegyebérlet 9450 forintba kerül, amivel egész Pest vármegyében korlátlanul utazhatunk - ergó a BKK bérlet kevesebbet nyújtana, drágábban.