Kész a gyári Yaris raliautó, vegyél te is!

2024.01.10. 06:21

A Toyota Gazoo Racing World Rally Team a közelmúltban bejelentette, hogy hivatalosan is homológ lett a GR Yaris Rally2-es változata. Ezt a verziót nem a gyári, hanem kimondottan privát csapatoknak szánja a Toyota.

Mivel az autó megkapta az FIA tanúsítványát, a gyártó meg is kezdheti a versenyautók kiszállítását azoknak a csapatoknak, akik rendeltek belőle. Az első elkészült példányt épp az Akio Toyoda vezette Rookie Racing nevű csapathoz került.

A Toyotának pörögnie kell, ha időben teljesíteni szeretné a megrendeléseket, ugyanis a Rookie Racingen kívül van négy másik csapat is, akik már a január végén megrendezett Monto Carlo ralin az új, Rally2-es GR Yarisszal szeretnének rajthoz állni.

Az autó egyébként nem új, hiszen már 2022-ben bemutatták, a komolyabb tesztelés és a homologizáció tartott el ilyen sokáig. Összesen több, mint 15 ezer versenykilométert futottak az autóval, változatos körülmények között tesztelték.

Az 1,6 literes, háromhengeres, 1230 kilós GR Yaris Rally2 fejlesztésébe több embert bevontak a Toyotán kívülről is. Profi, tapasztalt pilóták, fiatal versenyzők és képzett sofőrnek számító ügyfelek is kipróbálhatták az autót, amit az ő véleményük szerint is alakítottak.

A gyártó később is számít majd a külsős véleményekre, hiszen mostantól több helyszínen, több csapat fogja élesben is bevetni a versenyautót. Arról egyelőre nem közöltek információkat, hogy mibe fog kerülni a hegyes GR Yaris, az azonban biztos, hogy nem lesz olcsó.

Forrás: Toyota