Tévé? Mosógép? Hűtő? A villanyautó-töltők piacára lép az LG

2024.01.15. 14:10

Megnyitotta első üzemét az Egyesült Államokban a dél-koreai LG Electronics, amelyben elektromos autók töltéséhez szükség állomásokat állítanak elő. A koreai elektronikai óriás, amely az elmúlt sok-sok évben egyebek mellett tévékészülékeivel alapozta meg hírnevét, sokoldalúvá akarja tenni tevékenységét. Ennek szellemében nyit az elektromos autózásnak e speciális ága felé.

Az Egyesült Államokban legnagyobb versenytársa a töltőgyártás ottani piacvezető vállalata, a ChargePoint lesz. Ugyanakkor az amerikai villanyautó-töltők hálózata meglehetősen hézagos, így nagy növekedési lehetőségeket kínál az ezzel foglalkozó vállalatoknak.

LG áramkutak

Az LG a Texas államban lévő Forth Worth-ben épített több mint kilencezer négyzetméteres üzemet. A bázison évente 12 ezer akkumulátortöltőt állíthatnak elő a Reuters szerint. Az LG egyébként már korábban létrehozott a városban egy elosztóközpontot.

A piaci megjelenést nem kapkodják el. Több mint egy éve, 2022-ben felvásárolták az elektromosautó-töltőket gyártó Apple Mango vállalatot, valójában ezzel tették meg az első lépést az új profil felé. (Emellett az egészségügyi szektorba akarnak betörni digitális gyógyászati eszközök gyártásával.)

Az akkumulátortöltő szektorban nem számíthatnak könnyű sikerre, az említett Charge Point Holdings mellett a Tesla igyekszik uralkodni ebben az iparágban. A washingtoni kormány támogatja az elektromosautó-töltők telepítését, ami erősíti a piacot. Részben ennek köszönhetően a hivatalos adatok szerint 2019 vége és 2023 első negyedéve között közel kétszeresére nőtt a töltők száma az országban.

Az LG kezdetben Level-2-es szintű kisebb hordozható töltőket fog előállítani, az év későbbi szakaszában látnak neki Level-3-as, érintőképernyős típusok gyártásának.