Nagyot vágott a Tesla a Model Y árán, már olcsóbb, mint a Model 3

2024.01.17. 12:19

A Tesla ismét olcsóbbá tette egyik modelljét. Innentől egy Model Y-hoz nagyjából 2-3 millió forinttal lesz olcsóbb, ami így már olcsóbb, mint a Tesla Model 3.

A cég közleményében hangsúlyozza, hogy innentől az alap Model Y 17 094 900 forintba kerül, ami állami támogatással 13 094 900 forintba kerülhet. A Model 3 indulóára 17 846 900 forint, vagyis 752 ezer forinttal drágább, mint a Model Y.

A Model Y Long Range modell 20 094 900 forintba kerül, míg a Model 3 Long Range verziója 1 252 000 forinttal drágább. A Model Y Perforamnce verziója pedig 21 569 000 forint lett.

Tesla-hatás a használt autó piacon

ballo_marci
Balló Marcell követés
 

Nincs kérdés, jelenleg a Tesla az elektromos autózás vezető márkája, a divatos, a menő. Én azt látom, hogy aki EV-t szeretne és megteheti, végül Teslát választ, és ezért nem is lehet hibáztatni. Akkumulátor-technológiában, multimédiában, szoftverben, biztonságban és gyártásban is évekkel előrébb jár a konkurenseknél, amit a piac is jól láthatóan értékel, hiszen az eladási számok évről évre növekednek - de ez idővel nyilván változik majd.

Néhány éve a hazai használtpiacot is elárasztották a Teslák, először a Model S, a Model X, majd a 3 és az Y jelent meg a Használtauto.hu-n. A többi használt, elektromos típus ára ekkor csökkent először látványosan, az emberek hirtelen elkezdtek Teslára vágyni. Azóta minden egyes további leárazás komoly hatással van a piacra, vagyis, ha mától olcsóbb az új Y, akkor a használt ára is csökken, és ugyanígy a futott Model 3-ak ára is ugrik lefelé néhány milliót, hiszen a képzeletbeli vágyálmok rangsorában az Y alatt foglal helyet. 

A Tesla hatás azonban nem áll meg házon belül, hiszen a használt Teslák ára most is elkezdi majd lefelé tolni a többiekét, vagyis a tulajoknak nem marad más hátra, mint leárazni az egyéb márkás EV-iket, feltéve, ha el akarják adni őket. Ez a jelenlegi elektromos autó tulajoknak szívás, hiszen milliók repkednek tova zsebeikből, viszont globálisan nézve pozitív, mert így még elérhetőbb lesz a népek számára az elektromos autózás.

Az kérdéses, hogy ez az ár állandó marad-e vagy átmeneti, és a Tesla ezzel a mostani állami támogatásból szeretne a lehető legtöbbet elcsípni.