Amerikai, román, német - megvan, mely autókból fogyott tavaly legtöbb Európában

2024.01.20. 13:03

Egyszerre meglepő és nem meglepő, hogy a Tesla Model Y-ból adtak el a legtöbbet Európában 2023-ban. A Tesla SUV-ja ezzel több szempontból is első lett.

Ugyanis ez az első év, amikor Európa legkelendőbb autója egy villanyautó lett, de ez az első eset, hogy egy közepes méretű SUV-ból adtak el a legtöbbet, sőt azért is első, mert először nem európai autóból adtak el a legtöbbet – írta az ANE.

2023-ban pontosan 254 822 darab új Tesla Model Y talált gazdára, amit a Dacia Sandero követ 235 893 darabos eladással. A két modell amúgy folyamatosan versengett a hónapos eladások toplistájában, de a 12 hónapból hétszer a Tesla győzött. A Sandero 4 hónapot vitt, júliusban pedig a T-Roc volt a legnépszerűbb.

A Model Y-t és a Sanderót sorrendben a Volkswagen T-Roc, a Renault Clio és a Peugeot 208 követte. Tavaly egyébként 208-ból adtak el a legtöbbet, azelőtt pedig Volkswagen Golfból - a Golf idén a hetedik helyre csúszott.

A Tesla fölényes nyeresége nem meglepő, hiszen tavaly folyamatosan csökkentette modelljeinek árait, valamint több országban, köztük Magyarországon is lehetett állami kedvezményt igényelni rá. Ez idén sincs máshogy, a Tesla szerdán jelentette be, hogy 3 millió forinttal olcsóbban lehet megvásárolni a Model Y-t.