Maserati tűzoltó pickupot láttál már?

2024.01.22. 17:43

A hatvanas években még nem volt annyira divatos és elterjedt kategória a sportos, nagy szedánoké, így a Maserati Quattroporte már emiatt is különleges típusnak számított. Az olasz limó az orrába szerelt, 260 lóerős V8-assal valóban fürge volt, ami nem csak a csapatásnál jött jól.

A Quattroporte gyorsasága versenypályán is jól jött, de nem egészen úgy, ahogy gondolnád: gyors reagálású tűzoltóvá alakítottak pár példányt, amelyek egy balesetnél tempósan a helyszínre tudtak sietni.

Akkoriban még messze nem volt olyan biztonságos az autóversenyzés, mint manapság, egy F1-es futamon is jól jött, ha a tűztoltó nem csak vánszorog. A Quattroporte ideális alap volt az átalakításhoz, hiszen a hosszú tengelytáv miatt könnyen pickuppá lehetett alakítani, amin így elfért egy fecskendő, egy víztartály és pár kisebb tűzoltókészülék.

Összesen öt ilyen, Formula 1-ben használt Maseratit készített a Grazia nevű cég Bolognában, a CEA előírásai alapján. Ezeket a hetvenes évek közepéig intenzíven használták, majd a nyugdíjazásukat követően először egy olasz, később egy francia gyűjtőhöz kerültek.

Ezt az 1967-es darabot a jelenlegi tulajdonosa 2011-ben vette, és olyan gyönyörűen felújíttatta, mintha csak most alakították volna át. A csodálatos állapotú Maserati most eladó, de aki megvenné, annak érdemes felkészülnie rá, hogy nem lesz olcsó.

A tűzoltóvá alakított Quattroportét az Artcurial nevű akciós oldalon lehet megvásárolni, 150 ezer és 250 ezer dollár, azaz 57 és 96 millió forint közötti összeget várnak érte. Bár ez rengeteg pénz, az autó különlegességéhez, állapotához, és nem utolsó sorban ritkaságához képest talán nem is olyan sok.

Az autóra 2024 február 3-áig lehet majd licitálni, az aukciós oldalt ide kattintva éred el.

Forrás: Artcurial