Hidrogénesek figyelem! Már használhatjátok az első hazai hidrogénkutat

2024.01.23. 15:10

Péntek óta mindenki számára nyilvánosan elérhető és használható a Linde Illatos úti telephelyén található hidrogéntöltő. Így ez lett Magyarország első nyilvános hidrogénkútja.

A villanyautosok.hu cikkében megjegyzi, hogy korábban többet is ígértek, de ez még nem valósult meg. Az Illatos úti kék doboz két töltőpisztollyal rendelkezik, amelyből az egyik 350, a másik pedig 700 baros.

Míg az előbbit kisebb járművekhez és targoncákhoz tervezett, addig a 700 baroson már buszok, teherautók és személyautók  (például a Toyota Mirai ) tankolhatnak.

A nagyobb nyomású, már a töltőpisztolyba épített infrán kommunikál az autóval, amelynek töltöttsége és minden releváns adata meg is jelenik a töltő képernyőjén, rajta fő helyen a hidrogén ára kilóra pörög, nem literre.

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. (HUMDA) és a Linde Gáz Magyarország közös projektjének keretében az első négy tonna hidrogén tankolására ingyenesen lesz lehetőség.

420A4575

Az Illatos úti kút 200 baron maximum 350 kg hidrogént tud tárolni, de ez a portál szerint 9 busz vagy nagyjából 70 személyautó tankolására/töltésére elegendő.

A kúton kizárólag zöld hidrogént szolgálnak ki, amit a Linde németországi zöldhidrogén üzeméből biztosítanak.