A Toyota elnöke szerint az új autó piac legfeljebb 30 százaléka lehetne csak elektromos

2024.01.26. 16:33

Nem titok, hogy a Toyota elnöke – és egyben a vállalat alapítójának unokája – Akio Toyoda nem a tisztán elektromos autózásban látja a karbonsemleges jövőt. Emiatt sokan kritizálják, ám most kicsit pontosabb képed adott arról, hogy is képzeli el az autózás jövőjét.

Korábban azt mondta egy beszédében, hogy a belsőégésű motoroknak kulcsszerepe van a karbonsemlegesség elérésében és szerinte nem jó irány, hogy csak elektromos autók kerülnek a piacra. Nemrég egy vállalati beszédében elmondta, hogy szerinte ezeknek csupán a teljes piac 30 százalékát kéne kitenniük, míg a maradék hetvenbe hibridek, üzemanyagcellás típusok és hidrogénüzemű belsőégésű motorral szerelt autók kellenének.

Ezt azzal indokolta, hogy az elektromos autók nem jelentenek mindenkinek minden élethelyzetre megoldást és ezért kár lenne elvetni az alternatívák lehetőségét. Szerinte a felhasználóknak és a piacnak kell eldönteniük, hogy milyen autókra van szükség, nem pedig a politikának és a szabályozásoknak. Emellett hangsúlyozta, hogy világszerte nagyjából egymilliárd ember nem éri el állandó jelleggel az elektromos hálózatot. Ez a szám kicsit túlzó az International Energy Agency adataihoz képest, amik szerint ez csupán nagyjából 775 millió embernél van így. Mindezek mellett egyébként érvelt a munkahelyek megőrzésével is az autóiparon belül, hiszen egy elektromos autó gyártása valamivel egyszerűbb.

Ahhoz, hogy csökkentsék a CO2 kibocsátást, Toyoda szerint nem feltétel az elektromos autókra való átállás. Szerinte még mindig van bőven lehetőség a belső égésű motorok technológiájában. Az ilyen kijelentéseik és döntéseik kapcsán egyébként sok kritika éri a Toyotát a befektetők és a környezetvédelmi szervezetek részéről is.

Forrás: Carscoops