Vasárnap debütál a NASCAR elektromos crossoverje, a sportág jövője a tét

2024.01.27. 16:42

2023 novemberében egy egészen furcsa kép került a Road & Track birtokába, amelyen állítólag a NASCAR újgenerációs versenyautója látszott. A szokásos, hangos V8-as motorral szerelt szedán helyett azonban az autó egy modern crossover alakját öltötte magára, a karosszéria alatt pedig elektromos hajtás lapult.

Akkor még úgy tűnt, valóban a NASCAR titkolt jövőjébe nyertünk betekintést, pláne, hogy a Road & Track értesüléseit a széria nem kommentálta. Nemrég végre kiderült, milyen célt is szolgál a titokzatos versenyautó, sőt, az is, mikor láthatja a nagyközönség élőben körözni a pályán.

GettyImages-1461222898


Úgy tűnik, az elektromos crossoverre emlékeztető modell egy prototípus, mellyel a NASCAR az elektromos hajtásról szeretne többet meg tudni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a NASCAR a közeljövőben tisztán villanyautókra váltani. A megszerzett tudást inkább hibrid versenyautók  tervezéséhez és fejlesztéséhez használnák fel.

Ez az irány egyre gyakoribb a motorsportokban. A WEC-ben (World Endurance Championship) 2008-ban debütált az első hibrid versenyautó a Peugeot 908HDi FAP Hybrid személyében, de 2014-óta a Forma-1, 2022-óta pedig a WRC is hibrid hajtásláncokat használ, míg az IndyCarban idén debütálhat az elektromos rásegítés. Logikusnak tűnik, hogy a NASCAR sem akar lemaradni.

A sorozat elektromos kísérleti modellje január 28-án a nagyközönség előtt is bemutatkozik a NASCAR Clash rendezvényen. A széria stábja valószínűleg árgus szemekkel figyeli majd a rajongók reakcióját, hiszen mindez a sportág jövőjét is meghatározhatja.

Forrás: carbuzz.com