Adnál 70 millát egy öreg Mazda ajtajáért és egy útjelző bójáért?

2024.02.03. 14:31

Sokan sokszor meglepődtek már azon, hogy néhány modern autóhoz milyen nevetségesen drágák teljesen átlagosnak tűnő alkatrészek. Most egy baromi drágának ígérkező ajtóról lesz szó, ami nem önerőből különleges, hanem azért, mert van rajta egy festmény.

Nem is akárki festett a Mazdára: az alkotás Banksy műve. Az éles társadalomkritikáit képi formában mindig találóan megfogalmazó kortárs művészről már többször kiderült, hogy amihez nyúl, az abban a pillanatban arannyá válik.

Most egy nagyobb méretű vizuális performanszának csak egy kisebb darabja lett eladó: várhatóan ezért is hatalmas összeget kell majd fizetni, dacára annak, hogy messze nem egy komplett műről van szó. Banksynél a vásznat ritkán kell szó szerint érteni: a Crazy Horse című alkotásnál többek között egy régi Mazdára – Protege, nálunk 323 – festett a művész.

Az impresszinista festő, Paul Cezanne idézetére – “...all pictures inside, in the studio, will never be as good as those painted outside.” – reflektáló, Better Out Than In című sorozat részeként bemutatott alkotás 2013-ban készült New Yorkban. Most a Mazda hátsó ajtaja kerül kalapács alá, amit egy fém állványra szereltek, és a csomag része egy szintén eredetileg is a mű részét képző, festett útjelző bója is.

Bár a komplett installáció csupán egy kisebb részletét árverezik el, mivel Banksyről van szó, így is igen magas árat várnak érte: a becslések szerint 100 ezer és 200 ezer dollár, azaz 35 és 70 millió forint közötti összegért kelhet el a Mazda ajtaja. Licitálni a Julien's Auctions oldalán lehet, az aukció 2024 február 15-én zárul.

Forrás: Julien's Auctions