Ne használd a VR szemüveged vezetés közben – és ezért szólni kell!

2024.02.09. 11:52

Ahogy egyre több amerikaihoz eljut az Apple Vision Pro VR szemüvege, azzal együtt kerül fel az internet egyre több, az eszközzel kapcsolatos videó. Most például azon pörög az egész amerikai sajtó, hogy páran használták a szemüveget vezetés közben, rábízva magukat az autó vezetést támogató rendszereire. 

Jelenleg kettő olyan videót lehet látni Youtube-on, ahol a sofőr a szemüveggel van elfoglalva a vezetés helyett. Az egyik felvétel egy ilyen autóból lett felvéve, a másikat pedig egy másikból vették fel.

A két videó pedig bőven elég volt arra, hogy a sajtó és több reggeli műsor elkezdjen foglalkozni a témával és hangsúlyozni az egyértelműt:

Ne használd a VR szemüveged vezetés közben/helyett.

Továbbá az Egyesült Államok közlekedési minisztere is úgy érezte, hogy ez tényleg egy égető probléma (lehet), ezért ő is posztolt róla az X-en.

 Nem meglepő módon az Apple is leírta, hogy ne használjuk eszközét vezetés közben, legyen szó autóról, bicikliről, nehézgépekről.

Viszont az előbb említett két felvétel valószínűleg csak az öt perc hírnévért készült, semmi másért. A cikkben található videó feltöltője később elárulta, hogy transzparens módban használta az eszközt és csak eljátszotta pár másodpercre, mintha rendesen használná vezetés közben. Ezáltal pedig a másik felvétel is kérdéses, hogy valóságos-e.

Egy másik videós pedig tesztelési céllal, egy üres parkolóban kipróbálta, hogy milyen az Apple Vision Prót vezetés közben használni. Ebben pedig azt is felvette, hogy ő mit lát a szemüvegen keresztül, ami nagyjából pontos képet ad a helyzetről.