Te tudod, mi az a fantomdugó?

2024.02.20. 06:01

Mi is megírtuk, hogy pénteken súlyos baleset történt az M1-es autópálya Hegyeshalom felé tartó szakaszán. Több kamion is összeütközött Öttevény térségében, ezért az érintett részt teljes szélességében lezárták. Mégis az egyébként tiszta forgalmú szembe oldalon alakult ki torlódás.

Ezt a jelenséget nevezik úgy, hogy fantomdugó. Nem történt baleset, nem akadt el autó, az emberek egyszerűen csak felelőtlenek. Hiszen a pálya Budapest felé tartó szakaszáról lehetett látni a balesetet, melynek helyszínelésén és eltakarításán rengeteg szerv dolgozott egyszerre. A lényeg, hogy több autós is lassított az említett résszel párhuzamos, de ellenkező irányú szakaszon, hogy bámészkodjon. Miattuk meglassult a forgalom, ami szép lassan egy húsos torlódáshoz vezetett.

Hülyén érzem magam, amiért el kell magyarázni embereknek, hogy ez miért rossz. Eleve probléma, hogy valaki az autópályán lassít, főleg ha azt a belső sávban teszi indok nélkül. A másik probléma, hogy közben hevesen kameráznak és nem az utat figyelik. A harmadik probléma, hogy a felvételre kerülhetnek olyan emberek, akik nem akarnak rajta lenni. Ez nem csak a különböző szervekre, de a baleset résztvevőire is vonatkozik, akik ilyenkor gyakran kiszolgáltatott helyzetben is lehetnek. Morálisan mélyen elítélendő így lefotózni vagy videózni embertársunkat.

D KOS20180914032

Sokan szeretik a katasztrófaturizmust, de ilyen helyzetben semmi keresnivalója nincs az autópályán. A felsorolt indokok mellett a probléma ugye a fent említett fantomdugó. Ennek kialakulásáról egy remek videót tett közzé az autópályák kezeléséért felelős MKIF Zrt., akik ezzel együtt mindenkit megkérnek arra, hogy ne videózzanak baleseteket, ne lassítsák forgalmat és figyeljenek oda a vezetésre.