Szürreálisan hosszúnak tűnik a Tesla óriásgyára élőben (+ matekpélda)

2024.02.22. 12:26

Elég nehéz a légifelvételek alapján elképzelni, hogy Tesla óriásgyára, a találó nevű Gigafactory mennyire hatalmas épület igazából. A Teslapro nevű Instagram-oldalra felkerült egy videó, ami sokkal szemléletesebben mutatja meg, hogy miért hívják a gyárat gigának.

A felvételen tulajdonképpen annyi látszik, ahogy valaki elhalad az Austinban lévő Gigafactory mellett az autópályán, miközben kitartóan videózza a gyárat.

Az azonban sokkal érdekesebb, hogy mennyire hosszú ideig tart, mire elér a gyár elejétől a végéig. Még ennek az amúgy tempósan haladó autónak is annyira komikusan sok ideig tart az út, hogy a Family Guy tudatosan elnyújtott jelenetei jutottak eszembe a felvételről.

A Texas államban lévő Tesla Gigafactory egyébként 1,166 kilométer hosszú, az alapterülete közel egymillió négyzetméter – 930 ezer –, és nagyjából 20 ezer embert dolgozik benne. A méretek alapján már szinte gyalogtúra, ha valaki a gyár egyik végéből elsétál a másikba.

Forrás: Tesla
Forrás: Tesla

Bármilyen hihetetlennek is tűnik, a 8,5 négyzetkilométeres telken felhúzott gyár csak alapterületét tekintve a legnagyobb az Egyesült Államokban: a Boeing Everettben lévő gyára térfogatban jócskán ráver. A Gigafactory 9,57 millió köbméteres, míg a Boeing gyára 13,3 millió köbméters térfogatú.

Végül pedig egy bónusz matekpélda:

Számold ki, hogy hány kilométer/órás átlagos tempóval halad az autó, amiből a videót készítik, ha tudjuk, hogy a gyár 1166 méter hosszú. Hogy ne kelljen méregetned, megtettem helyetted: az autó kerekítve 37 másodperc alatt ér végig a távon.

Az eredmény: