Ha mindig is egy 8 tonnás páncélozott teherautóval akartál járni, akkor itt a lehetőség

2024.02.27. 12:16

Nagyon menő katonai járművek vannak a világban, sok egészen emberi méretű és látszólag közúti közlekedésre tökéletesen alkalmas. Hivatalosan mégsem az, egy rakat engedélyt nem kapnak meg különböző okokból, sokszor azért, mert nem is kell nekik. Ezen változtat most a Goat Tactical, akik piacra dobnak egy utcán is legálisan használható katonai terepjárót - legalábbis Amerikában.

Ez az Atlas APC, ami azt rövidíti, hogy Armored Personnel Carrier, tehát páncélozott személyszállító. Ez nagyjából mindent elmond a brutális terepjáróról, mely alapesetben is légies 8 tonna. Alapjaiban egy Ford F550-esen, tehát inkább már teherautón, mintsem hagyományos utcai autón nyugszik. Ez olyan adottságokkal ruházza fel, hogy elfér rajta a B6-os ballisztikus acél karosszéria, ami a 38-as speciáltól az 5,56x45 mm AR-15 lövedékig mindent kibír. Extraként kérhetünk B7-es páncélréteget is, akkor már az 50-es kaliber sem okoz gondot az Oskosh JLTV ihlette utcai szörnyetegnek. Az ablakok a biztonság kedvéért 7,6 centi vastag golyóálló üvegből készülnek.

Azt tudjuk már, hogy védekezni tud, de ha kell akkor vissza is támad. Ebben játszik szerepet a karosszérián körben kialakított 9 páncélozott fegyvernyílás és opcionálisan akár egy saját lőtorony is a tetőn. Egyébként rengeteg témába vágó extra érhető el az autóhoz, mint például a 360 fokban világító LED szúrófények, tetőre szerelhető pótkerék, elektromágneses impulzussal szembeni árnyékolás, sziréna, motor és hűtés védelem és speciális szűrőkkel ellátott klímarendszer, tehát csak ami a hétköznapokban kellhet.

Az alapokat a Ford adja, emiatt maradt az alap 6,7 literes dízelmotor. Nem is a 330 lóerő a lényeg, sokkal inkább az 1020 Nm forgatónyomaték, ami egy 10 sebességes automatán keresztül jut el mind a négy kerékig. Ezzel a hajtással a végsebesség ugyan csak 145 km/h óra, de egy ekkora vasban ez még így is nagyon sok. A hatótáv 644 kilométer körül alakul a 148 literes tankjával, viszont a hasznos teherbírása másfél tonna.

Ha esetleg meglátogatnál a családoddal egy apokalipszist, akkor az Atlas remek társ lesz, hiszen elöl három ülés van egymás mellett, míg hátul két pad található. A terepjárós képességek nem merülnek ki a szimpla összkerék hajtásban, komoly haspáncéllal és koptatókkal szerelték fel az amúgy is 34 centi hasmagasságú autót. A maximális gázlómélysége 80 centi, így nem muszáj a sivatagos Mad Max környezetet választanod, ha apokalipszis után néznél.

Az Atlas további remek tulajdonsága, hogy a hagyományos autós extrákkal is alaposan telepakolhatod egy kis plusz pénzért. Elérhető a beltérbe bőrkárpit, lehet a színe egészen más, rendelhetsz egyedi felfüggesztést, vagy akár eleve teherautó kivitelt, természetesen szintén páncélozva. Ezért pedig alaphangon csak 395 ezer dollárt, átszámolva 141,5 millió forintot kell kicsengetned. Ez nem hangzik soknak egy ilyen mindenálló járműért, talán még a körút kátyúi sem tudnák tönkretenni egyhamar és a családod is védve lesz ha neked ugrik a TEK.

Forrás: Carbuzz