Betiltja a benzin exportját Oroszország

2024.02.28. 11:17

A sikeres ukrán dróntámadások és a működő szankciók miatt nem tud benzint exportálni a háborúban álló ország.

Oroszország március 1-től betiltja a benzin exportját – írja a Reuters. Az orosz narratíva szerint erre, azért van szükség, mert a hatalmas országban egyre nagyobb kereslet mutatkozik a benzinre. Erről elsőként Alekszandr Novak, az orosz energiaszektorért felelős, miniszterelnök helyettes beszélt, aki elmondta, hogy: A kőolajtermékek iránti túlzott kereslet ellensúlyozása érdekében olyan intézkedéseket kell hoznunk, amelyek elősegítik az árak stabilizálását a hazai piacon.

Olajipari szakértők szerint, azonban korántsem erről van szó. A benzin exportjának a betiltása sokkal prózaibb okokra vezethető vissza. Egyrészt az ukrán hadsereg, drónokkal és rakétákkal több oroszországi olajfinomítót is sikeresen megtámadott, amelyek közül kettő a legnagyobb finomítók közé tartozik. Ezek közül az egyik, az oroszok szerint is, olyan súlyos károsodást szenvedett a támadás során, hogy legalább egy fél évre kiesik a termelésből.

A másik ok pedig az, hogy a szankciók miatt Oroszország nem kap nyugati berendezéseket és alkatrészeket a finomítóihoz, ezért azok sokszor kiesnek a termelésből. Mindez alaposan megnöveli az ukránok által megrongált olajfinomítók, megjavítását és termelésbe visszaállítását.

(via: Reuters)