Ez itt nem a valóság, hanem egy videojáték

2024.02.28. 14:37

A Keanu Reeves főszereplésével készült Cyberpunk 2077 bár nem kimondottan autós játék, hangsúlyosan megjelennek benne különböző járművek. Mivel a jövőben játszódik, pár kivétellel – például az Arch motorok – csak fiktív járművekkel lehet veretni Night Cityben.

Úgy tűnik, hogy valakinek ez nem volt elég, és megoldotta, hogy olyan szupersportautókkal is lehessen krúzolni a játékban, mint a Pagani Zonda vagy a Lamborghini Aventador.

Bár a Cyberpunk eleve nem egy csúnya játék, az utólag belerakott Pagani és Lamborghini úgy néz ki, mintha a valóságot néznénk. Ha nem tudjuk, hogy egy játékról van szó, és nem keressük a nagyon apró, árulkodó részleteket, akkor elsőre szinte lehetetlen kiszúrni, hogy egy modolt videójátékról van szó.

Szemmel láthatóan elképesztő mennyiségű munkát tettek bele a modellezésbe: minden apróság, minden részlet szinte hibátlan. Az aprólékosan kidolgozott, realisztikus Zonda és az Aventador kategóriákkal jobban néznek ki, mint a játékban eredetileg szereplő járművek.

A trükk akkor derül ki, amikor a videóban kinyílik a Lamborghini csomagtartója: ennek a mozgásán már azonnal látszik, hogy egy játékról van szó, arról nem is beszélve, hogy magától nyílik ki. A belterek kicsit kevésbé kidolgozottak, ráadásul itt már látszanak a karakter kezei, amik abszolút nem tűnnek reálisnak.

Ahhoz, hogy ezek az autók így nézzenek ki, többek között kell egy Nvidia RTX 4090-es videokártya, (Paks 2) és pár szoftveres trükk, valamint mod is (valamint reshade is). A videóban egyébként nem csak az Aventadort és a Zondát lehet megcsodálni, hanem egy szintén ügyesen a játékba illesztett Nissan 240SX-et, egy Porsche 911 GT3 RS-t, egy Porsche 918 Spydert és egy Ford Mustangot is.

 

A Cyberpunk 2077 fogadtatása egyébként határozottan felemás volt, amikor 2020-ban megjelent: baromi jól nézett ki, és nagyon egyedi volt a hangulata, csak épp nem volt teljesen kész. Rengeteg volt benne a hiba és elmondhatatlanul optimalizálatlan volt (amit leginkább az előző generációs konzolosok szívtak meg), ami miatt sokan nagyon mérgesek lettek a CD Projekt RED-re, hiszen igen bosszantó, amikor egy ekkora hírveréssel bemutatott játék szinte játszhatatlan. Nem kevés idővel ez megoldódott, a sorozatos frissítések végül aránylag stabillá tették, így ma már sokkal jobb a játékélmény. A fejlesztők 2023-ban a 2.0-ás frissítéssel és egy klassz, részletes kiegészítővel – a Phantom Libertyvel – vezekeltek, aminek a sztorija is remekül sikerült, ráadásul Idris Elba is szerepet kapott benne. Azóta pedig pár kisebb frissítést is kiadtak, de a CP2077, azóta már majdnem, amilyennek ígérték.

Forrás: NextGen Dreams - Youtube