Aktivisták költöznek a fákra, így akadályoznák meg a Tesla berlini gyárának bővítését

2024.03.01. 12:33

Áll a bál a Tesla németországi gyára miatt, ahol a Model Y készül. A berlini Gigafactory bővítését tervezi az amerikai vállalat, ennek értelmében 420 hektárral nőne a gyár területe. Ehhez elég tetemes mennyiségű fa, konkrétan egy erdő kivágása szükséges, ami ellen környezetvédelmi aktivisták léptek fel egy különös módszerrel.

Ezt megelőzően egy hete tartottak polgári szavazást abban a körzetben, ahol az érintettek élnek. Akkor nagyjából 60 százalékuk elutasította a gyár növekedését, ám ez nem hivatalos szavazás volt, így jogi súlya nincsen. A gyárat ez nem állítja meg a növekedésben, az új területen teherállomást, raktárakat és egy céges óvodát telepítenének.

Hogy nyerjenek egy kis időt és megakadályozzák a fák kivágását, ezért az aktivisták beköltöztek az erdőbe. Nem is akárhogy, különböző szerelékekkel kisebb házakat húztak fel a fákra és abban élnek, demonstrálnak. Ezzel véglegesen nem oldják meg a konfliktust, azonban időt nyernek a gyárral szemben, aki hamarosan elkezdené a terület kitisztítását.

4 GigafactoryBerlinBrandenburg 04

Az aktivisták emellett felhívták a figyelmet a gyár körül adódó egyéb problémákra is. Régóta hangosak a Gigafactory körüli települések annak kapcsán, hogy a hatalmas vízigénnyel működő vállalat miatt a nyári aszály idején bajba kerülhetnek. Nem véletlen, hogy a nem hivatalos szavazáson annyian ellenezték az amúgy sem kicsi gyár bővítését. Emellett a beruházás jóváhagyásáról döntő Arne Christiani – Grünheide polgármestere – elmondta, hogy a helyi képviselők nem fogják figyelmen kívül a hagyni a helyiek akaratát és nekik megfelelően döntenek majd.

Forrás: Carscoops