Mate Rimac szerint is lehetséges az egymásodperces 0-100

2024.03.03. 06:08

Gyorsan körbejárta az egész autós világot, hogy az új Tesla Roadster akár egy másodperc alatt felgyorsul 0-ról 100 km/h-ra. Emiatt mindenkiből előbújt a fizikus/mérnök, hogy ez miként érhető el, már ha elérhető egyáltalán. Mate Rimac, a Rimac vezérigazgatója kijelentette: elérhető. Csak van pár "probléma".

A vezérigazgatót egy csütörtöki Facebook-posztja alatt kérték ki a véleményét a Tesla Roadsterről (a posztja amúgy a Bugatti V16-osáról szólt, érdemes megnézni, meghallgatni).

Rimac elmondta, hogy az egy másodperces 0-100 igenis lehetséges egy autóval, csak éppen hajtóművek/rakéták kellenek hozzá. Egy ilyen szimulációt pedig el is végeztek, ami alátámasztotta a tézist. Csak innentől jön a sok apróbetűs rész.

Ugyanis a probléma az, hogy a hajtóművek csak abban a pillanatban hasznosak, utána már csak plusz súlyként funkcionál az autón.

Egy ilyen szintű gyorsuláshoz nagyjából 30 ezer Nm-nyi nyomatékot kéne leadnia az autónak. Ehhez pedig eléggé erős motorokra, inverterekre és sebességváltóra van szükség - sorolt fel pár alkatrészt Rimac. És mindehhez nagyon könnyűnek kell lennie az autónak, hogy ventillátorokkal elegendő leszorítóerőt lehessen termelni. Na, meg szerezz egy olyan gumiabroncsot, ami mindezt kibírja.

Tehát az egy másodperces 0-100 megvalósítható, csak rengeteg hátulütője van. Rimac meg tudja miről beszél, ugyanis a Nevera jelenleg a legjobb gyorsuló villanyautó az 1,78 másodperces 0-100-ávál.