Most már biztos, hogy nem megy a frontra az orosz szupertank

2024.03.04. 16:13

Az orosz Állami Hírügynökségnek (RIA Novosztyinak) adott interjút a hadiiparért felelős Rosztek állami vállalat vezérigazgatója Szergej Csemezov, aki elmondta, hogy egyelőre nem tervezik az Armata harckocsik sorozatgyártását, mert annak előállítása túl sok pénzébe kerülne Oroszországnak.

Csemezov elmondta azt is, hogy a 2015-ben bemutatott, T-14-es orosz MBT, mindenben felülmúlja a nyugati riválisokat, azonban a hadseregnek a jelenlegi helyzetben, a jóval egyszerűbb és olcsóbb harckocsikra van szüksége. Ezért a közeljövőben az orosz harckocsigyártó vállalat (UVZ) a régebbi tankok gyártását és fejlesztését helyezi előtérbe.

A Rosztek vezérigazgatója szerint az Armata továbbfejlesztéséhez, illetve új harcjármű platformok kifejlesztéséhez az UVZ-nek elsősorban rengeteg pénzre lenne szüksége, ami jelenleg nem áll rendelkezésre. Azt a pénzt, ami van, inkább a régebbi harcjárművek fejlesztésére és gyártására fordítják.

Ezzel Csemezov tulajdonképpen bevallotta, amit az Armatáról szóló korábbi cikkünkben már mi is sejtettetünk, Oroszország elengedte a szupertankot és visszatér a jó öreg T-72-esen alapuló technikák gyártásához.

(via: RIA Novosztyi)