2024.03.05. 10:05

Vámospércsen kigyulladt a Bzmot 223 (új számozás szerint 117 223) pályaszámú motorkocsi. Az állomáson szolgálatot teljesítő vasutasok, a tűz keletkezésekor az utasokat leszállították a vonatról, majd leakasztották a motorkocsival közlekedő pótkocsit és azt biztonságos helyre vitték. Ezután a kigyulladt motorkocsi teljesen megsemmisült a tűzben. A nagy lángokkal égő Bézét végül a vámospércsi tűzoltók oltották el.

A MÁVINFORM ezt írta a tűzesetről: A Debrecenből Nyírábrányba 16:35-kor elindult személyvonat (6866) motorkocsija kigyulladt, emiatt csak Vámospércsig közlekedett. Senki sem sérült meg, a tüzet eloltotta a Katasztrófavédelem.

Teljesen leégett a 117 223 pályaszámú motorkocsi
Teljesen leégett a 117 223 pályaszámú motorkocsi
Fotó: Vámospércsen hallottam Facebook oldal / Facebook

A Bzmot sorozatú motorkocsikra rájárt a rúd az elmúlt időszakban. Tavaly nyáron Hodász állomáson forrt fel a hűtővize az egyik Bézé motorkocsinak. Az akkori esetnél több utas is megsérült. Nem sokkal a hodászi eset után az Építési- és Közlekedési Minisztérium tíz vasútvonalat zárt be, súlyos motorvonat és személyzethiányra hivatkozva.

A Bézé motorvonatokat az évek során többször is korszerűsítették, azonban ezek a járművek, mára alaposan elöregedtek. Az 1977-től beszerzett járművek annyira rossz állapotban vannak, hogy a MÁV mindennapos küzdelmet vív, hogy kiadhassa forgalomba a még működőképes példányokat. Hogy a mellékvonalakra korszerű motorvonatok érkezzenek, a pénzhiány miatt jelenleg semmi esély sincs, így minden bizonnyal még évekig marad a MÁV-nak a Bézékkel való kínlódás.