Lesújtó képet fest az önvezetésről autókról egy friss felmérés

2024.03.18. 06:24

Az önvezető autók a néhány amerikai városban engedélyezett robotaxik formájában megjelentek az utakon, ám ez nem jelenti az, hogy az automatizált vezetés lehetősége a szokásos extrák közé kerülhetne. Sőt!

A legtöbb gyártó önvezető rendszere rosszul szerepelt az IIHS vizsgálatán, ráadásul egy friss felmérés szerint az önvezető technológia nagyon-nagyon távol attól, hogy a mindennapok része legyen. A magyarázat nemcsak abban keresendő, hogy a technológia nem kellően fejlett. Hanem részben abban, hogy az autósok nem bíznak az önvezetésben. Ami azt illeti még azt sem igazán tolerálják, hogy az utakon közlekedő autók között olyanokkal találkozzanak, amelyek automata üzemmódban haladnak mellettük vagy velük szemben.

A Quartz hírportál idézi az American Automobie Association (AAA) szakmai szervezet felmérése szerint az megkérdezett autóvezetők 91 százaléka  vagyis tízből kilenc válaszadó - egyszerűen elutasítja az automatizált vezetést. Ebben minden bizonnyal az önvezetéssel kapcsolatos kudarcok is nagy szerepet játszanak. A Cruise, a General Motors robotaxis vállalkozása felfüggesztette tevékenységét, amikor egyik autója súlyos baleset részesévé vált. Egy másik ütközésben elé lökött gyalogost métereken át tolt maga előtt, mielőtt megállt volna.

Forrás: Andrej Sokolow / dpa / Getty Images
Forrás: Andrej Sokolow / dpa / Getty Images

Emellett a robotaxik viszonylag sokszor lefagynak az út közepén feltartva a mögöttük haladókat. Egy kínos eredményt hozó kísérletben az autonóm vezetés ellenfelei szimplán azzal ütöttek ki robotüzemmódban közlekedő autókat, hogy a motorháztetőjükre egy egyszerű műanyag közlekedési terelőbóját tettek. Ez megvakította az érzékelőiket.

Az AAA évente elvégzi ezt a felmérést, és az idei körből az derült ki, hogy nem javul az autósok véleménye a robotokról. A megkérdezettek kétharmada azt mondta, hogy fél az önvezető autóktól. Ez azérzelem lehet azok mögött a tiltakozások mögött, amelyek tavaly októberben robbantak ki a GoogleWaymo robotaxijaival szemben Los Angelesben.

Még az egyszerűbb technológiák – a sávtartó automatika vagy a vészfékezés – hasznosságának elismerésében sem egységesek az autóvezetők. Igaz ugyanakkor, hogy ezekről nagyon sok autós pozitív véleménnyel van.