Könnyítést kaphatnak alternatív hajtású kamionok az EU-tól

2024.03.20. 11:46

Az Európai Parlament nemrég megszavazta a teherautók megengedett össztömegének 40-ről, 44 tonnára emelését – írja az Euractiv.  Egyelőre a döntés minden kamionra vonatkozik, de 2035-től a súlytöbbletet már csak a nullemisszós teherautóknak engednék meg.

Egyébként az Európai Unió 13 országban, köztük hazánkban is, már engedélyezték a 44 tonna össztömegű teherautók közlekedését. Erről azonban a tagállamok saját hatáskörben rendelkezhettek, így csak a belföldi fuvarozásban közlekedhetnek az ilyen kamionok. Az Európai Parlament ezen döntése egyértelműen az akkumulátoros teherautók elterjedését segítené, amelyek jelenleg az akkupakkok súlya miatt 3-5 tonnával nehezebbek, mint dízel társaik. Az új rendelettel a döntéshozók az elektromos kamionok súlytöbbletét próbálják kompenzálni.

Persze az Európai Parlament döntése még nem kőbe vésett, azt az Európai Bizottságnak is el kell fogadnia, ami lehet, hogy majd csak az európai parlamenti választások után várható, így valószínűleg a végleges döntés egy teljesen új testületre hárul.

(via: Euractiv)