Egyedi külsővel támad a Kia Forte utódja

2024.03.22. 10:18

Bár hosszasan lehet vitázni arról, szépek-e a modern Kiák és Hyundai-ok, a koreaiak tagadhatatlanul a saját útjukat járják a külső és belső dizájnt illetően. Itt is a következő művük, a Kia Forte utódjának szánt K4.

Ha a Forte név esetleg nem ismerős, nem benned van a hiba. A modellt Ázsiában, Dél-Amerikában, Új-Zélandon, Ausztráliában és Oroszországban forgalmazták, Európában nem. Mi eddig a Kia Ceedet kaptuk helyette.

Bár egyelőre nem tudjuk, a K4 szintén elkerüli-e Európát, az biztos, hogy Koreában továbbra is nagyon érzik a nyomokban retro hangulatú futurisztikus dizájnvonalat. A viszonylag nyúlánk, lágy ívű liftback kialakítás megnyerő, még ha önmagában nem is példa nélküli. Ehhez adódnak hozzá a látványos szélesítések és a modern Kiákra jellemző betétek és elemek. Külön érdekesek a lefelé szegezett első és hátsó lámpák, valamint a hosszan hátrafelé nyúló C-oszlop, bár talán utóbbi a dizájn legmegosztóbb eleme.

Ami a belsőt illeti, itt is erősen érvényesül a Kia jelenlegi dizájnnyelvezete. Szerencsére a két infotainment kijelző ellenére fizikai gombok akadnak szép számmal: ezekkel állíthatjuk a légkondit, és a hangrendszert, de a legtöbbet használt infotainment menüpontokhoz is rendes, tisztességes gombokat rendeltek.

A mutatós zöld kárpit a Slate Green fantázianevű színben pompázik, de szürke barna és fekete árnyalatokban is elérhető lesz.

További technikai részleteket március 27-én, a New York-i Autószalon árul el a gyártó. Várhatóan ekkor derül ki az is, jön-e a modell Európába.