Újabb európai piacon jelent meg a BYD

2024.03.23. 13:20

Görögországban a SUV-modell Atto 3-mal és a Seal nevű szedánnal indult az értékesítés. 

Folytatja az európai nyomulást a kínai BYD. A Szegeden gyárat építő, emellett például a magyar és német piacon is autószalonnal rendelkező cég két modellel akar betörni a görög autópiacra. Ez a legújabb európai ország, amelyet a kínai vállalat megcéloz elektromos autóival a kontinensen.

A Reuters szerint a Magyarországon 14 millió forintról induló Atto 3-mal (a totalcaros teszt itt olvasható) és a 18 millió forinttól kapható Seallel (április végén érkezik a tesztautó) indul a görögországi értékesítés, de későbbiekben szélesebb lesz a paletta. 

A BYD „éppen hogy csak elkezdte” európai terjeszkedését – idézte az Electrek szakportál Michael Shút, a vállalat európáért felelős érdekeltségének vezérigazgatóját. A vállalatnak az a stratégiája, hogy miután Kínában dominánssá vált a villanyautó-piacon, legnépszerűbb modelljeit viszi külföldre, ezen belül Európába.

Az egyik németországi kikötőbe a múlt hónapban futott be az a hajó, amely egyszerre 3000 autót szállított az öreg kontinensre a BYD modelljeiből. A kínai vállalat egyébként már 2021-ben megjelent Európában, ezen belül a villanyautó-barát Norvégiában. Tavaly 15 644 autót adtak el – derült ki a DataForce adatszolgáltató számaiból. Ezzel 1,1 százalékos piaci részesedést szereztek az ottani piacon. 

Shu nemrégiben adott interjút az Automotive News Europe hírportálnak, itt azt mondta, hogy jelenleg tanulják mi a különbség a kínai, az észak-amerikai és az európai autópiac között. A vállalat több mint háromszorosára akarja növelni a piaci részesedését Európában, mielőtt 2026-ban megkezdi a termelést a szegedi gyárában. Kerek számként öt százalékot említett, amit akkor el akarnak elérni.