Itt egy bámulatos Merci, ha kedved támad leigázni az Autobahnt

2024.03.23. 10:43

Elképesztő, hogy milyen tempóban repül az idő: a W221-es S osztály idén lesz 19 éves. Nem hibáztatok senkit, akinek ez valahogy mégse tűnt fel, hiszen ez a káprázatos német limó egyszerűen képtelen öregedni: pont olyan daliás, pont olyan elegáns és pont olyan feszes, mint közel 20 éve.

Bár ezzel valószínűleg kevesen értenek majd velem egyet, de szerintem a W221 a valaha készült legszebb S osztály, egyedül Bruno Sacco korai remekműve, a W100-as, vagyis a Grosser vetekedhet vele. Imádom az arányait, a modern, de finom részleteit és a lenyűgözően karizmatikus, mégse nyomasztó jelenlétét.

Úgy sejtem, hogy keveseknek akadt be ennyire, de abban biztosan sokan egyet fognak érteni velem, hogy formailag minden kétséget kizáróan kiállta az idő próbáját. A hatalmas, hosszú kivitelben bő 5,2 méteres test és a fényűző luxus egy finom járású, fölényesen erős motorral lesz kerek egész.

Egy ekkora, elegáns tank természetesen V12-esért kiált: visszafogottabb uraknak ott az S 600, de nem az az igazi csúcs, hanem az S 65 AMG. A hatliteres, Affalterbachban hergelt, biturbós V12-es nem viccel: a csúcsteljesítménye 612 lóerő, és még ennél is komikusabb adat a kereken 1000 Nm-es csúcsnyomaték. Még ma is döbbenetes számok ezek.

A menetteljesítmény a hatalmas tűzerőnek megfelelő: a nulla-száz a közel 2,3 tonnás tömeg ellenére is megvan 4,4 másodperc alatt, a végsebesség pedig valahol 300 km/h fölött alakul, ha nincs benne limiter. Ördögi lehet átélni ezt egy olyan autóban, amiben minőségi bőrök ölelésében száguldhatunk, szinte teljesen hangtalanul.

Az Autobahn belső sávjában bérelt helye van az óriási távok kényelmes és pokoli gyors leküzdésére tervezett Mercinek, ami kívülről is csak éppen annyira sportos, amennyire kell. Amikor megláttam a Bring a trailer aukciói között ezt a gyönyörű, metálfekete S 65-öt, azonnal rákívántam.

A mindössze 93 ezer kilométert futott, hosszú, 2009-es AMG gyönyörű állapotú, alig hagyott rajta nyomot az idő. A penge, ötágú felnikkel, a hetyke szárnnyal, a fekete bőrrel, a sötét fával pillanatok alatt levett a lábamról, de sajnos már hiába. Valaki 34500 dollárt, azaz körülbelül 12,7 millió forintot adott érte, ez volt a nyerő licit. Remekül elköltött pénz, ha engem kérdeztek.

Forrás: Bring a trailer