Teljes káosz uralkodott a csődközelbe jutott Fiskernél

2024.03.31. 06:47

Egyre kilátástalanabb a Fisker helyzete. Azok után, hogy az amerikai villanyautó startupnak nem sikerült szövetségre lépnie a Nissannal, végső kétségbeesésében a gyártó szinte megfelezte egyetlen modellje, az Ocean árait.

Bár továbbra sem ismerjük pontosan az okokat, amik miatt Henrik Fisker vállalata ennyire nehéz helyzetbe került, a cégen belüli teljes pénzügyi káosz bizonyára nem segített – derül ki a jalopnik.com cikkéből.

Fisker-Alaska-10


Megdöbbentően amatőr hibák miatt a Fisker több millió dollárt vesztett. A TechCrunch információi szerint rendszeresen megesett, hogy az ügyfelek csekkjeit vagy elfelejtették beváltani, vagy egyszerűen elvesztették. De többször előfordult az is, hogy egy megrendelt autót még azelőtt kiszállítottak, hogy a tulajdonosa fizetett volna érte.

A Fisker egy átfogó belső átvilágítás keretében próbálta megtalálni az eltűnt milliókat, de a könyvelési gondokon nem tudott túljutni. Végül egy hatalmas könyvelőiroda, a PricewaterhouseCoopers segítségét kérték a tűzoltáshoz, ám akkora volt a káosz, hogy a Fisker még az Ocean SUV eladási számait sem tudta megmondani. A hiányzó információk miatt a startup a mai napig nem adta ki a 2023-as pénzügyi jelentését.

A durva belső problémák a vállalat más részeire is hatással voltak. Az új autók regisztrációja például hónapokat késett, így a friss tulajdonosoknak ideiglenes rendszámmal kellett közlekedniük, melyek néhány esetben lejártak, még mielőtt a Fisker elintézte volna a papírmunkát.

Állítólag végül sikerült a problémák nagyját orvosolni, és az elveszett pénz is előkerült, de könnyen lehet, hogy már túl későn.