Az Egyesült Királyságban már vizsgálják a vakító fényszórók problémáját

2024.04.02. 17:57

A modern autók vakító fényszórói okozta problémákkal bizonyára mindenki találkozott már, a hatóságok mégsem nem tesznek semmit a probléma ellen. Nincs ez máshogy az Egyesült Királyságban sem, ahol a közlekedési hivatal eddig nem vette komolyan az emberek panaszait – ez azonban változni látszik.

Azok után, hogy több, mint tízezren írtak alá egy ehhez kapcsolódó petíciót, a minisztérium bejelentette, hogy független vizsgálatot indít a vakító fényszórók ügyében. „Tisztában vagyunk vele, hogy sok ember aggódik a fényszórók vakítása miatt, azonban a rendőrség baleseti statisztikái nem utalnak valós közlekedésbiztonsági problémára." – áll a hivatal közleményében. A most elindított független vizsgálat célja tehát az lesz, hogy bizonyítékokkal támassza alá az emberek panaszait.

GettyImages-1187886014


A brit közlekedési hivatal 2023 áprilisában már elfogadott egy közvetve ide kapcsolódó új szabályozást a fényszórókkal kapcsolatban. Eszerint 2027 szeptemberétől kötelező lesz a járműveket olyan automata rendszerrel felszerelni, mely mindig a megfelelő magasságba állítja a fényszórókat – így csökkentve a vakítás esélyét.

Forrás: autocar.co.uk