Az olasz kormány szerint illegális Lengyelországban gyártani az új Alfát

2024.04.12. 14:26

Két nappal ezelőtt mutatták be az Alfa Romeo első villanyautóját, máris probléma adódott belőle az olasz kormányban. Az ipari miniszter, Adolfo Urso nehezményezte, hogy az új modellt Lengyelországban tervezi gyártani a Stellantis.

Urso szerint kifejezetten probléma, hogy egy Milano elnevezésű autót Lengyelországban gyártanak. Ez szerinte megtéveszti a fogyasztókat, ami a helyi törvények szerint tilos. Egy ilyen elnevezésű terméknek – jelen esetben autónak –, mindenképpen Olaszországban kell készülnie.

A probléma megfejtése egyébként esélyes, hogy pont a vásárlókon csattanna. A Stellantis vezérigazgatója, Carlos Tavares elmondta, hogy az Alfa Romeo Milano Lengyelországi gyártásával annyit spórolnak, hogy az autót 40 000 euró (15,7 millió forint) helyett akár 30 000 euró (11,8 millió forint) alatt is tudnák adni. Ha visszavinnék a gyártást, akkor a 10 000 eurós (3,9 millió forint) különbözetet valószínűleg a vásárlókra hárítanák.

Érdekesség, hogy a Stellantis döntése után ez lenne az első olyan Alfa Romeo modell, melyet nem Olaszországban gyártanak. Ez valószínűleg fájna az olasz kormánynak, hiszen kifejezetten küzdenek az autóipari beruházásokért és a már meglévő gyártók megtartásáért. Nemrég például olyan autógyártókkal tárgyaltak, mint a Tesla, hogy vigyék hozzájuk is érdekeltségeiket.