Pár másodperc és lángokban minden – Formula Drift belső videó egy kigyulladásról

2024.04.13. 14:34

Mindig halljuk és olvassuk, de sokszor nem vesszük elég komolyan, hogy a motorsport mennyire veszélyes műfaj. Alig pár hete történt az azóta is kivizsgálás alatt álló, többszörösen halálos rallybaleset, ahol a nézők nagyon rossz helyen álltak, de sokszor technikai apróságok miatt is hamar megvan a baj, a motortéri tűz pedig szintén elég gyakori, elég csak Karotta ominózus esetére gondolni, amikor a tesztüzemben lévő Hangyász egy kilazult szervócső-fitting miatt gyulladt ki.

Ennél még durvább eset történt most egy Formula Drift eseményen, a kaliforniai Long Beachen, ahol egy James Deane nevű pilóta az általa vezetett Mustang RTR driftautóval gyulladt ki másodpercek alatt, profi tűzoltó rendszer és a gyors reagálás ellenére is.

Az esetet feldolgozó vlogger belső videóján jól látszik, hogy a pilóta azonnal megnyomta a beépített tűzoltórendszert, amikor érzékelte a bajt, egy pillanatra el is tűnt a láng, aztán hirtelen még erősebbé vált, és akkor már egyértelmű volt, hogy menekülni kell, pár másodperccel később már a tűzfalon is átjött a láng, és az utasteret is elborította a füst. Szerencsére egyik srác sem sérült meg, és bár az eset pontos okát és részleteit nem tudni, azt tisztán látszik, hogy az eset után nem nézett ki szépen az autó, a V8-as motortere teljesen kiégett, de minden más is vastagon kapott a tűzből.