Új benzinárstop jöhet, jövő héten tárgyalnak róla

2024.04.19. 11:28

Ismét asztalra került a benzinárstop bevezetése a kormánynál, amiről már jövő héten megkezdődhet a tárgyalás. Nagy Márton szerint erre azért lehet szükség, mert régiós szinten hazánkban a legdrágább az üzemanyag.

A KSH minden pénteken közzétesz egy statisztikai gyűjtést, amiben a régiós üzemanyagárakat szedik össze és párhuzamba helyezik ezekkel a hazai árakat. Nagy Márton a pénteki sajtótájékoztatón ismertette, hogy a benzinnél 3,2 százalékos, a gázolajnak 5 százalékos eltérés van. Ez benzinnél 20, gázolajnál 30 forintot jelent literenként - írta a Portfolio.

Nagy Márton bejelentette, hogy a jövő héten a kormány össze fog ülni és vizsgálni fogja a kérdést és elgondolkodnak azon, hogy szükséges-e (ismét) beavatkozni az árazásba. A miniszter szerdáig, csütörtökig kért türelmet.

Az üzemanyagárnak vannak egyéb összetevői is a nagykereskedelmi árazáson túl – példaként említette az árrést –, így vannak egyéb opciók is az ármeghatározáshoz, viszont ezt már nem részletezte.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az üzemanyag-drágulás miatt Nagy Márton bekérette a  benzikutas cégek vezetőit egyeztetésre. Ekkor már kiderült, hogy a miniszter azt szeretné, hogy a magyarországi üzemanyagáraknak régiós összevetésben a középmezőnyben kellene lenniük, de nincsenek ott.

Mint ismeretes, a kormány még 2021. november 15-én vezette be a benzinárstopot, ami azt jelentette, hogy literenként maximum 480 forintot kellett fizetni. Ez először 2022. február 15-ig tartott, de több ízben meghosszabbították. Eközben viszont különböző szabályozásokat is bevezettek, mint például, hogy csak magánszemélyeknek, vagy csak egy bizonyos mennyiségig volt érvényes a 480-as árazás.