Tempóval előzött a motoros, családi egyterűbe csattant Budapesten

2024.05.02. 06:01 Módosítva: 2024.05.02. 13:05

  • A kamerás autó sofőrje lemondott az elsőbbségéről, hogy kiengedjen egy jobb oldalon várakozó autóst a Határ útra.
  • Balról azonban érkezett egy motoros, amely keresztezte az éppen kihajtó autós útját.
  • Csattantak.
  • A motorost kórházba szállították. 

Az elsőbbségről való lemondás bár jószándékú tett, néha pont ez vezet galibához, pláne, ha a forgalom többi szereplője nem méri fel jól a helyzetet, ráadásul hazánk fővárosában vagyunk, ahol a legszokatlanabb beengedi valakit. Ez történt a XX. kerületben is, a Határ úton. 

A BpiAutósok által közölt videó elején a kamerás autó áthajt egy kereszteződésen, majd észreveszi, hogy jobb oldalon egy másik autós várakozik a besorolásra egy alsóbbrendű úton. Ezután a sofőr lassítani kezd, majd szinte teljesen megáll – nyilván azért, hogy kiengedje. A másik autó sofőrje eleinte kissé bizonytalan, de végül kihajt a védett útra. Balról azonban feltűnik egy motoros, aki épp a kamerás autót előzte meg, de az ütközést ekkor már nem lehetett elkerülni.

A megálláshoz már túl nagy tempóval érkező motoros valószínűleg végig a kamerás autó takarásában volt, így a jobbról érkező autó sofőrje – aki a csattanás után félreállt segíteni – nem láthatta. A motorost kórházba szállították.

De mi is történhetett valójában?

ballo_marci
Balló Marcell követés

Miközben az Index hirtelen felbukkanó autóról ír elgondolkodtam, hogy valójában mi is történhetett. 

A nap állásából ítélve úgy dél körül lehetett, ugyanakkor nem tudni, hogy a motoros éhes volt és ideges, vagy evett már és kába, de ez mindegy is.

Elemezzük.


Az esetet rögzítő jármű mozgásából, komótos lassításából, a kamera magas elhelyezkedéséből úgy tűnik, hogy az sokkal inkább kamion, vagy nagyobb testű TGK volt, vagy talán egy busz.

Jellegénél fogva tehát lassú jármű rögzített, az esetet pedig záróvonal előzte meg - feltételezzük, hogy a motoros jogkövetően azt nem lépte át - , ezért a később balesetet szenvedő, kétkerekű hősünk már várhatta a gyors kikerülés lehetőségét, amit sajnos végül csak a kereszteződésben sikerült abszolválni.

A Toyotás eközben kivárt, hiszen védett útvonalra készült besorolni, a kamerás autó pedig a hazai vezetési morál testétől idegenül mégis befogadta a hétszemélyes szervet, ám ekkor motorosunk a záróvonal megszűntével már megkezdhette élete manőverét takarásban, csakhogy nem számolt a kamerás teherautó előzékenységével. A motoros számára a hét személyes Verso felbukkanása valóban tűnhetett hirtelennek, hiszen szinte kizárt, hogy láthatták volna egymást. Vagyis a mocis vakon előzött. 

Én azt gondolom, hogy egyébként ezt hívják balesetnek.

De mi van, ha a kamerás jármű mégis busz volt? Mondjuk turista vagy volán? A motoros gondolhatta, hogy csak a megálló miatt lassít, és addigra már a záróvonal is megszűnt, ezért tudván, hogy védett útvonalon közlekedik - ahol elsőbbsége van és kereszteződésben is szabad előzni - elverette mellette?

Gondolhatta.

Valójában annyi történt, hogy a motoros vakon kielőzte a lassító, kamerás járművet, de olyan sebességgel, hogy nem tudott biztonságosan megállni és beszopta. Vagyis annyira mégsem, mert látszólag nincs komoly baja, csak a motor tört össze. Az autós vétlen, akárcsak a kiengedő sofőr, én sem csináltam volna másképp.

A tanulság az, hogy ne előzz vakon, nagy tempóval. 

Jobbulást mindenkinek!