Pofátlanul jó időt ment az első hibrid Porsche 911 a Nürburgringen

2024.05.13. 15:30

Röviden:

  • Hamarosan érkezik a hibrid Porsche 911
  • Futottak egy határozottan jó időt a prototípussal a Nürburgringen
  • Az újdonság 8,7 másodperccel volt gyorsabb az aktuális Carrera S-nél
  • Még a jelenleg kapható legerősebb 911-esnél, vagyis a Turbo S-nél is gyorsabb
  • Május 28-án mutatják be a kész változatot

Már egy ideje tudjuk, hogy készül a hibrid Porsche 911, amiről már eddig is sejteni lehetett, hogy pokoli gyors lesz. Az előbbi felvetés most bizonyítást nyert: megküldték a Nürburgringen a még hivatalosan be sem mutatott újdonságot, az idő pedig igen meggyőző lett.

Az egyelőre még csak prototípus hibrid 911-ből 7:16.934-es időt csavartak ki, ami 8,7 másodperccel gyorsabb, mint amit az aktuális, facelift előtti 992 Turbo tudott korábban. Ez igen impresszív, de abból a szempontból nem meglepő, hogy a Porsche mindig keményen rá szokott licitálni a saját teljesítményére is.

A pilóta az a Jörg Bergmeister volt, akinek amúgy sem idegen a 911: korábban éveken át versenyzett 911-esekkel. A prototípusról azt mondta Bergmeister, hogy jobb a tapadása, jóval nagyobb a teljesítménye és a hibrid rendszer azonnali reakciója is hatalmas előnyt jelent. Valószínűleg a közvetlen elődhöz, vagyis a 992 Turbóhoz viszonyítva mondta az előbbieket, bár ez konkrétan nem hangzott el. Az is kiderült, hogy ezt az időt utcai gumikon hozták össze.

A Porsche rendkívül komolyan vette az újdonság fejlesztését, ami érthető, hiszen egy olyan modellről van szó, amit a plusz elektromos hajtás miatt jó eséllyel kétkedve fogad majd a szakma és az ügyfelek is. Éppen ezért összesen 3,1 millió kilométeres, németesen alapos tesztelésen esett át a típus, így minden bizonnyal annyira hibátlan lesz, amit egy Porsche 911-estől joggal elvárható.

A 911 Hybrid egyébként a jelenlegi 911 Turbo helyére fog érkezni, amiben egy 3,7 literes, kétturbós motor van és 580 lóerőt tud. A hibrid változat ennél jóval erősebb lehet majd, de az se kizárt, hogy a jelenlegi, 650 lóerős Turbo S-nél is nagyobb teljesítményű lesz – utóbbit Bergmeister szavai is alátámasztják. Utóbbinál szintén gyorsabb a Nürburgringen, de csak 4 tizedmásodperccel.

Azt egyelőre még nem tudjuk, hogy pontosan milyen teljesítményű lesz az újdonság. Szerencsére nem kell már sokat várnunk az adatokra, hiszen a 911 Hybridet, május 28-án hivatalosan is bemutatja a Porsche.

Forrás: Porsche