Amerikai „Godzillával” szövetkezik a Honda

2024.05.17. 11:38

  • A Honda és az IBM egy hosszútávú kutatási és fejlesztési partnerségről állapodott meg egymással.
  • A kooperáció kiterjed a hardverek és chipek fejlesztésére, valamint a szoftverek és vezetést támogató rendszerek erősítésére.
  • Az SDV (Software Defined Vehicles) lesz a fókuszban, a két cég szerint ugyanis a szoftverek meghatározó szerepet kapnak a jövőben az autók kiválasztásánál. 
  • Konkrétumok azonban még nincsenek. 

A Honda és az IBM egymással szövetkezik, hosszútávú kutatási és fejlesztési partnerségről állapodtak meg egymással, a kooperáció az autózás számítástechnikájára vonatkozik. A hardverek, a chipek fejlesztése és a szoftverek, a vezetéstámogató rendszerek erősítése terén is együtt kívánnak működni a felek.

IMG 9649

A két vállalat közleményéből kiderült, hogy az intelligens alkalmazások és a mesterséges intelligencia szerepe érdekli őket az autózásban. Arra számítanak, hogy 2030-ig, majd azt követően jelentősen erősödni fog ezek szerepe a modern autókban.

A "varázsszó: SDV

A "software defined vehicles", azaz az SDV lesz a fókuszban. A szoftverek nem pusztán fontos szerepet fognak játszani, javítva az autók biztonságát, támogatva a vezetőket, hanem meghatározó szerepet kapnak. Az tesz majd különbséget a modellek között, hogy milyen autonóm vezetési és más vezetéstámogatói tudással rendelkeznek. Az SDV képességeit a távolból lehet majd frissíteni, akárcsak manapság az okostelefonok szoftvereit.

Sok konkrétum nem derült ki, így még azt sem találták ki, hogy milyen projekteket indítanak. Végül is először működnek együtt, így össze kell még melegedniük.