14 évre is börtönbe kerülhetnének a veszélyesen közlekedő biciklisek az Egyesült Királyságban

2024.05.21. 06:15

Aktualizálnák a kerékpárosokra vonatkozó jogszabályokat az Egyesült Királyságban, hiszen jelenleg a biciklisekre még a viktoriánus időkben hozott, eredetileg lovasokra kitalált szankcionálási rendszer vonatkozik. A jelenlegi elavult szabályozás szerint a hatóságoknak nincs jogköre egy kerékpárost csak azért megállítani, mert veszélyesen közlekedik, csak akkor vonható felelősségre, ha balesetet okoz.

A halálos balesetek körében igen ritkák a kerékpárosok által okozott esetek, ám a felelősségre vonás komoly problémákba ütközik, több eset is volt már, hogy a balesetet okozó kerékpárosok egyszerűen nem vették tudomásul, hogy elsodortak valakit.

A törvényjavaslatot benyújtó képviselő, Sir Ian Duncan Smith szerint „a kerékpárosokat ugyanúgy felelősségre kell vonni az általuk okozott balesetekért, ahogy azt például az autósokkal szemben tennénk.” A képviselőt az ellenzék kerékpárellenesnek nevezte. A törvényjavaslat nem csak a kerékpárosok vezetési stílusára vonatkozna, de a megfelelő karbantartást is számokérhetővé tenné.

Forrás:Carscoops