Tragikus baleset után vizsgálat indult a Vinfasttal szemben

2024.05.22. 15:05

  • Négy halálos áldozattal járó baleset részese volt a vietnámi Vinfast egyik autója.
  • Az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet vizsgálatot indított. 

Az amerikai National Highway Traffic Safety Adminisztration (NHTSA), amely a szövetségi és a helyi közlekedési hatóságokkal együttműködve végzi közlekedésbiztonsági ellenőrzéseit, vizsgálatot indított egy, még április végén történt súlyos baleset miatt – derül ki a Reuters beszámolójából

A kép illusztráció.
A kép illusztráció.

A tragédiában egy négytagú család, két felnőtt, illetve egy 9 és egy 13 éves gyermek vesztette életét. Az autó egy vietnámi gyártmányú VinFast VF 8-as modell volt, amely kigyulladt miután nagy sebességgel nekiütközött egy fának. A helyi rendőrség szerint, amely vizsgálta az ügyet a vezető elvesztette az uralmát az autó felett, amiben szerepet játszhatott az is, hogy gyorsabban hajtott, mint amekkora sebességgel az uralma alatt tudta volna tartani az autót.

Az autógyártó nem reagált az NHTSA vizsgálatának híre. A cég korábban azt kommunikálta, hogy várják a rendőrségi baleseti jelentést, amelyet alaposan tanulmányoznak. Az NHTSA általában évente száz eljárást indít az új technológiák biztonságosságával, potenciális járműbiztonsági problémáival kapcsolatban. Ebben az esetben a VF 8-ast vezető illető munkatársának bejelentése alapján indult a vizsgálat. Ő arról számolt be, hogy ugyanezt a típust vezetve előfordult vele, hogy a szervokormány önállósította magát és elkezdte az út jobb széle felé irányítani az autót, igaz utána visszanyerte uralmát az autó felett.  

A VinFast egyébként 2023-ban kezdte el árulni autóit az Egyesült Államokban. Ezeket egyelőre vietnámi gyárából szállítja, ám hamarosan átadja az USA-ban épülő gyárát.