10 ezer gyorshajtási bírságot osztottak ki egy párszáz fős városban 2 hét alatt

2024.05.25. 11:45

Röviden:

  • 10287 darab büntetést szabtak ki két sebességmérő kamera segítségével
  • A büntetéseket a Colorado államban lévő Morrisonban kapták az autósok
  • Mindenkit megbüntettek, aki a 40 km/h-s sebességhatárt minimum 16 km/h-val túllépte
  • Az éles bevetést 60 napos türelmi időszak előzte meg
  • A hatóságok szerint nem a pénzgyűjtés volt a cél

Váratlan eredményt hozott, hogy csatasorba állítottak két új, sebességmérő kamerát egy kisvárosban az Egyesült Államokban. A Colorado államban lévő Morrisonban 396 ember lakik, mégis mindössze két hét leforgása alatt összesen több, mint 10 ezer gyorshajtási bírságot osztottak ki az új eszközök segítségével.

Ahol a mérőberendezéseket alkalmazták, ott 25 mérföld/óra, azaz 40 km/h a sebességhatár. A rendszer automatikusan megbüntet mindenkit, aki ezt a tempót minimum 16 km/h-val túllépi. A két kamera közül az egyik fix, a másik pedig mozgatható. Utóbbit úgy helyezték el, hogy a városból kihajtva bemérje azokat, akik már a város vége előtt gyorsítanak.

Az első két hétben az derült ki, hogy arrafelé az emberek nem szeretnek lassan menni, így összesen 10287 csekket osztott ki a rendszer. A büntetés 40 dollár, vagyis körülbelül 14 ezer forint, ami bár egyesével nem túl sok, összesen körülbelül 146 millió forintnak megfelelő dollárt hozott a konyhára pár nap alatt.

Bill Vinelli, Morrison rendőrfőnöke elmondta, hogy a kamerákat már márciusban beüzemelték, és az éles működést egy 60 napos türelmi időszak előzte meg. Tehát két hónapig a kamerák által lefülelt gyorshajtók eleinte csak figyelmeztetést kaptak, valódi pénzbüntetést nem.

A hatóságok szerint a kamerákat nem azért kezdték alkalmazni, mert pénzt szerettek volna gyűjteni. Bár Morrison lakossága gyér, a kisváros a turisták körében is kedvelt célpont, így rendszeresen sok ember fordul meg arrafelé. Mivel gyakran nagy a tömeg és dugók is kialakulnak, a gyorsan haladó autók sokszor komoly veszélyt jelentenek.

Forrás: CBS News