Tényleg távirányítós autóval próbálkozik a Peugeot és a haverja

2024.05.27. 09:46

  • Az önvezetéssel csomó cikk, hír, tanulmány foglalkozik, az "átmeneti" megoldásról talán kevesebb szó esik.  
  • A Peugeot partnerkapcsolatot létesít a német Vay startuppal, hogy közösen működtethessenek autókat távirányítással. 
  • Az első kísérlethez a Peugeot E-308 elektromos autót használják. 

A Peugeot partnerkapcsolatra lép a német Vay startuppal, amely a hagyományos vezetés és az önvezetés közti valamiféle átmenet, a távvezetés technológiáját fejleszti.

2023-peugeot-e-308 (1)

Az együttműködés célja az lenne, hogy a futárszolgálat egy részét, a raktárakból induló kiszállítást távirányítású autókkal oldják meg. A szállítási szakmában ezt nevezik az „utolsó kilométernek”, amely egyedi kihívásokat támaszt a teljes szállítási láncon belül a szolgáltatókkal szemben. A Vay teledriving technológiáját a Peugeot kisáruszállításra alkalmas autóba építenék be és főként b2b, azaz a vállalati vevőket kiszolgáló futárszolgálatban alkalmaznák.

Az első kísérlethez a Peugeot E-308 elektromos autót fogják használni. Justin Spratt, a Vay kereskedelmi igazgatója azt válaszolta a CNBC megkeresésére, hogy széles ügyfélköre miatt esett a választásuk éppen a Peugeot-ra. Úgy vélik, hogy állati hatékony lesz, ha állandó sofőr híján elválik egymástól az autók vezetése, tisztán tartása, akkumulátortöltése, szervizelése és a vezetése.

A „teledriving” részben kvázi videójáték, miután a sofőr egy szobában képernyők előtt ülve vezeti az autót - a különbség, hogy valós forgalomban, élesben történik a„játék”.A távvezetést végző távsofőröket egyébként külön tanfolyamokon képzik, amelyek végén vizsgát kell tenniük.

A vásárló hasonló módon veheti át a neki szállított terméket, mint egy utcai átvevőponton. Kap egy QR-kódot, amivel kinyithatja az autó rakterét. Spratt szerint a távvezetéssel jelentős költségcsökkentés érhető el.

Az online kereskedők arra fogják használni ezt a módszert, hogy elosztó központjaikból kiszállítsák a termékeket a vásárlóknak.A Vay Las Vegasban elindított egy szolgáltatást, amely félig használja ki módszerüket. A vevő a szolgáltató autóján mint egy bérautón elszállíthatja a megvásárolt árut, majd leteszi a járgányt. Ezt követően az „kísértet üzemmódban”, azaz távvezérléssel térhet vissza a következő fuvarja kiindulási helyére. (Via CNBC