Nem érint európai modelleket a Toyota tanúsítási botránya

2024.06.05. 10:39

  • A Toyota egy június 3-i sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hét modellnél is problémákat fedeztek fel a biztonsági- és törésteszteket illetően.
  • A gyártó bizonyos esetekben nem az előírásoknak megfelelően végezte el a teszteket, vagy rossz adatokat nyújtott be.
  • Egy ideig úgy tűnt, az Európában kapható Toyota Yaris Cross is érintett lehet az ügyben, de a magyar Toyota egy sajtóközleményben jelentette be, hogy erről nincs szó.
  • A botrányban szintén érintett Lexus RX-ről nem esett szó.

A Toyota egy június 3-i sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hét modellnél is problémákat fedeztek fel a biztonsági- és töréstesztekkel kapcsolatban, ezeket ugyanis bizonyos esetekben nem az előírások szerint végezték el. Az ügyben érintett hét érintett modell  (Toyota Yaris Cross, Lexus RX, Corolla Axio, Corolla Fielder, Crown, Isis, Sienta) gyártását és kiszállításait leállították.

IMG 8914

Bár a fenti autók nagy része nem kapható Európában, Toyota Yaris Cross néven Magyarországon is árul egy népszerű modellt a gyártó. Eleinte tehát úgy tűnt, akár a hazai piac is érintett lehet a botrányban. A magyar Toyota azonban nemrég egy sajtóközleményben jelezte, hogy ilyesmiről nincsen szó.

Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációs vezetője szerint „több más európai országhoz hasonlóan a magyarországi sajtóban is tévesen jelent meg a hír, hogy a tanúsítási probléma Európában forgalmazott modellt is érint. A félreértés oka vélhetően az, hogy a Toyota Japában is forgalmaz Yaris Cross néven autót, ez azonban a japán piac számára fejlesztett, Japában gyártott és kizárólag a japán piacon forgalmazott modell. Az Európa számára Európában fejlesztett, Franciaországban gyártott Yaris Cross-t, amely most mutatkozik be modellfrissített változattal, a fenti kérdés tehát egyáltalán nem érinti. Ettől függetlenül a Toyota sajnálja a történteket, és minden szükséges intézkedést megtesz, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő a jövőben, még akkor sem, ha ez a kérdéses, a japán piacra fejlesztett és kizárólag ott értékesített autók biztonságos használhatóságát semmilyen tekintetben nem érinti.”

Az európai Toyota Yaris Cross-t tehát tisztázták a vádak alól, ám a botrányban szintén érintett Lexus RX-ről nem esett szó a sajtóközleményben.