„Filléres” termékként árulják a Teslákat az USA-ban

2024.06.10. 15:49

  • Az új autókhoz képest nagyjából féláron dobta piacra a Hertz autókölcsönző a villanyautó-készletét, amelyet nagy csinnadrattával vásárolt pár éve.
  • Közben azonban kiderült, hogy elkapkodták az „elektrifikációt”.
  • Főként Tesla 3-asokat kínál az autókölcsönzésből élő cég 25 ezer dollárért, amiből nem lehet alkudni. Az újak ára 40 ezer dollár az amerikai piacon.

Elindult a 25 ezer dollárba (kilencmillió forint) kerülő elektromos autók közti verseny az Egyesült Államokban, ám nem úgy, ahogy azt a villanyautók iránt rajongók képzelték.

GettyImages-1980497664

A Hertz Global Holdings autókölcsönöző január óta árulja Tesláit, amelyek egy része már ezen az áron vihető. Az alacsony ár oka, hogy a vállalat globális autóflottájából 20 ezer elektromos autót dobott piacra egyszerre, ami az autókölcsönző villanyautó-készletének közel harmada. A szakértők úgy vélik, hogy ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy elkapkodott döntést hozott 2021-ben, amikor meghirdette ambiciózus tervét autóflottájának elektromos átállásával kapcsolatban. A Teslák mellett egyébként Polestarokból és a GM elektromos autóiból is bevásároltak.

Az elektromos autók eladása az amerikai piacon 2020 óta négyszeresére nőtt, és jelenleg az eladott személyautók kilenc százaléka villanyautó. Ugyanakkor az eladások növekedése lelassult.

A 2023 elején kezdődött árcsökkentés és a túlkínálat kialakulása nyomást gyakorol a használt elektromos autók árára, ez pedig nem csupán a Hertznek okoz fejfájást, hanem mindenkinek, aki el akarja adni ilyen jellegű autóját. Az autókölcsönző használt autói mellett szól a 25 ezer dolláros ár (bár ebből nem lehet alkudni), a 115 pontos eladás előtti átvizsgálás, a meghajtásra adott 12 hónapra vagy 12 ezer mérföldre szóló garancia és a hétnapos vagy 250 mérföldes visszavásárlási lehetőség. Emellett a legtöbb használtautó-kereskedőhöz hasonlóan finanszírozást is kínál a cég.

MI-t is lehet venni hozzá

A Hertz főként néhány éves Tesla Model 3-asokat árul. Egy új Tesla Model 3 ára az Egyesült Államokban 40 ezer dollárról (14,3 millió forint) indul, ehhez képest jó árnak tűnik a hertzes ajánlat, még akkor is, ha azok használtak. 

Újdonság a használtautó-piacon, hogy némi felárért mesterséges intelligencia (MI) segítségét is igénybe veheti a vásárló.

Az MI-nek feltették a kérdést, miszerint „Vásárolni akarok egy Tesla Model 3-at a Hertz Car Salestől. Milyen információt kínálsz, mit tanácsolsz?”

A válasz a mesterséges intelligencia szokásos túl udvarias, okoskodó kézikönyvéből érkezett.„Ez egy nagyszerű döntés lehet” – kezdte a ChatGPT. Ezután elsorolta a közhely tanácsokat használtautó-vásárlás esetére. Előállt egy sor ajánlattal is, amit ugyanúgy végig kell böngészni, mintha az MI segítsége nélkül vásárolna a vevő. Röviden, az MI igénybevétele nem feltétlenül éri meg az ezért kért 20 dolláros (7200 forint) felárat. (Via CNBC