Új utazástervezővel rukkolt elő a MÁV-VOLÁN-csoport

2024.06.15. 14:59

  • Megkezdődött a MÁV-VOLÁN-csoport új közös utazástervező szolgáltatása, az EMMA tesztüzeme.
  • A MÁV-VOLÁN-csoport által fejlesztett új szolgáltatás célja, hogy Magyarország területén teljes útvonaltervet javasoljon a felhasználóknak két tetszőleges pont között, vonattal, hévvel, helyközi autóbusszal és – 70 település esetében – helyi járatos busszal.
  • Bár hasonló képességekkel a Google Térkép utazástervező szolgáltatása már régóta rendelkezik, az EMMA néhány egyedi funkciót is felvonultat.
  • A szolgáltató a széleskörű véleménygyűjtés érdekében az észrevételeket a MÁVDIREKT-en keresztül már most is fogadja.

„A közös tarifa- és kedvezményrendszer, illetve a telefonos ügyfélszolgálat egységesítését, valamint a jegyváltási lehetőségek bővítését követően egy új közös utazástervező előnyeit is kihasználhatják az utasaink, hiszen az Egységes Menetrend Magyarországon, avagy röviden EMMA szolgáltatás tesztüzemben megkezdte működését." – írja a MÁV sajtóközleménye.

A MÁV-VOLÁN-csoport által fejlesztett új szolgáltatás célja, hogy Magyarország területén teljes útvonaltervet javasoljon a felhasználóknak két tetszőleges pont között, vonattal, hévvel, helyközi autóbusszal és – 70 település esetében – helyi járatos busszal. Az EMMA a közeljövőben megújuló MÁV-app és a régóta népszerű ELVIRA rendszerek kiegészítéseként érkezik. Ez azt jelenti, hogy az EMMA nem váltja ki a megszokott jegyértékesítési felületet: a megfelelő útvonal megtervezése és kiválasztása után az ELVIRÁ-ra irányít át az alkalmazás, így megkezdhető a vonatjegy vásárlása.

 Bár hasonló képességekkel a Google Térkép utazástervező szolgáltatása már régóta rendelkezik, az EMMA néhány egyedi funkciót is felvonultat. Ezek az alábbiak:

  • A pontosabb tervezéshez a gyaloglási sebességet a megszokott tempónkhoz igazodva tudjuk módosítani lassabbra vagy gyorsabbra.
  • Olyan átszállás esetén, ahol ugyanabból a megállóból utazunk tovább, mint ahova érkezünk, lehetőség van felülírni a szolgáltató által javasolt átszállási időt, ez különösen a nagyobb pályaudvarok esetén hasznos funkció, de akár igazíthatjuk az állomás környéki egyéb intézni valóhoz is az átszállás idejét.
  • Ott, ahol még nem fogadják el a helyi járatokon az országbérletet és vármegyebérletet, az EMMA lehetőséget nyújt városon belül is csak helyközi (pl. Volánbusz vagy TramTrain) járatokkal való tervezésre.
  • Vasúti járatok esetén nem csak az egyéb hazai vagy nemzetközi térképes útvonaltervezőkben elérhető alapadatokat szolgáltatja EMMA, de az azokhoz kapcsolódó egyéb információk és szabályok is megjelennek.
  • A látássérülteknek szánt funkció már működik, de jelenleg még fejlesztés alatt áll.

A szolgáltató a széleskörű véleménygyűjtés érdekében az észrevételeket a MÁVDIREKT-en keresztül már most is fogadja, elsősorban emailben (eszrevetel@mav-start.hu). Az elérhetőségek megtalálhatók az EMMA weboldal fejlécében is.