Füstölni kezdett egy elektromos autó, egész éjszaka küzdöttek a tűzoltók, hogy ne gyulladjon ki

2024.06.20. 06:13

  • Füstölni kezdett egy elektromos autó Ürömön.
  • A helyi önkéntes tűzoltók értek először a helyszínre, megkezdték az akkumulátor hűtését.
  • Speciális szerszámokkal tudták csak elérni, hogy ne kezdjen el lángolni az akkumulátor.
  • Gyűjtést szerveznek, hogy vásárolhassanak elektromos autók oltásához szükséges eszközöket.

Riasztást kaptak június 18-án, kedden, este 9 óra előtt a pilisborosjenői önkéntes tűzoltók, hogy egy ürömi áruház parkolójában füstölni kezdett egy elektromos autó. A kiérkező egység áramtalanította az autó 12 voltos rendszerét, majd megkezdte az akkumulátor hűtését.

Amíg a hatóságok biztosították a helyszínt, addig megérkeztek a III. kerületi és a békásmegyeri hivatásos tűzoltók, akiknek megvoltak a megfelelő eszközeik egy ilyen helyzet kezelésére. Először egy speciális folyadékkal locsolták az akkumulátort, hogy ne melegedjen tovább és ne gyulladjon ki. Az égő nagyfeszültségű akkumulátort szinte lehetetlen eloltani, a tűz megfékezésére egyelőre még csak kevés és költséges megoldás létezik. Bizonyos országokban egy speciális oltóponyvával fedik le az égő elektromos autót, de van ahol beleengedik egy nagy, vízzelteli konténerbe.

A másik megoldás, az az úgynevezett oltólándzsa. Ez egy speciális rúd, melyet beleütnek az akkumulátor kemény felületébe és közvetlenül a cellák közé juttatják a hűtőanyagot. A tüzet sikerült elkerülnie a tűzoltóknak, viszont csak reggel 9 órára nyilvánították az autót biztonságosan szállíthatóvá.

Ez az eset is azt bizonyítja, hogy az elektromos autók terjedése miatt egyre több olyan eszközre lesz majd szükség, mint az oltólándzsa. Az eset után a Pilisborosjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület gyűjtést kezdeményezett, hogy ők is be tudjanak szerezni ilyen eszközöket. A beszállítók és az árak feltérképezését már megkezdték és egy facebook posztban osztották meg adataikat arra az esetre, ha támogatnád őket.