A MÁV kiadott egy videót, amiben nem tudják, melyik vonatukra kell helyjegy

2024.06.24. 17:16

Tájékoztató videót adott ki a MÁV vasárnap reggel a nyári menetrenddel kapcsolatos információkról. A videóban szerepel azonban a következő állítás: „Budapest és a Balaton között ezen a nyáron is minden vonatunkra kötelező a helyjegyváltás.”

A mondat sajnos csak akkor lenne igaz, ha szerepelne benne az Intercity szó, ugyanis a déli partra (Siófok) napi 13, az északi partra napjában 15 helyjegy váltása nélkül is igénybevehető vonat indul a MÁV menetrendi keresője szerint. Azaz a MÁV naponta 28 vonatról feledkezett meg csak a Balaton irányába. Vonatpárokkal, azaz Budapest irányú vonatokkal is számolva ez naponta 56 vonatot jelent.

Vonatok a Déli pályaudvaron 2024 június 19-én. Szinte mindegyik balatoni vonat erről a pályaudvarról indul. Fotó: Juhász Péter/Totalcar
Vonatok a Déli pályaudvaron 2024 június 19-én. Szinte mindegyik balatoni vonat erről a pályaudvarról indul. Fotó: Juhász Péter/Totalcar

A helyes információ természetesen a menetrendben található. A helyzet tisztázása érdekében célszerűnek láttuk felsorolni, melyik vonatok vehetőek igénybe valójában helyjegy váltása nélkül. A helyjegyváltás kötelezettsége azért fontos, mert anélkül csupán egy országbérlet is elegendő az utazáshoz, semmilyen felár fizetésére nincs szükség.

Déli part

A Budapest-Déli pályaudvar és Balatonszentgyörgy között kétóránként közlekedő Déli -> Parti interrégió vonatokra nem kell helyjegyet váltani. Az első Déli -> Parti IR reggel 6:12-kor az utolsó 20:12-kor indul a Déliből, tehát napjában 8 indul belőle.

Helyjegy váltása nélkül igénybevehető vonatok a MÁV menetrendi keresőjében.
Helyjegy váltása nélkül igénybevehető vonatok a MÁV menetrendi keresőjében.

Az esti és éjszakai órákban a MÁV szintén helyjegy váltása nélkül biztosítja az eljutást a Balaton déli partjára. A bagolyvonatnak keresztelt személyvonatok hétköznap éjszakánként 4 alkalommal közlekednek a Balaton déli partjára, egyszer fonyódi, háromszor keszthelyi végállomással, illetve reggel 4:12-kor egy sima S30 jelű személyvonat is indul Siófokig.

Északi part

Az északi part helyzete annyiban különleges, hogy villamosított pálya csak Balatonfüredig van, így az egyszerűen közlekedtethető villanyvontatású vonatok csak eddig az állomásig közlekednek. Ezekből kétfajta létezik, a motorvonatos Katica interrégió és a mozdonyos, kerékpárszállító kocsival közlekedő Vízipók sebesvonatok. Ezek a vonatok felváltott kétórás ütemben, minden óra 30 perckor indulnak a Déli pályaudvarról, reggel 6:30 és este 20:30 között. A Vízipókok Székesfehérvár és a Balaton partja között nem állnak meg, a Katicák Székesfehérvártól minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A két vonatból napjában 15 közlekedik.

Helyjegy váltása nélkül igénybevehető interrégiók és sebesvonatok a Balaton északi partján.
Helyjegy váltása nélkül igénybevehető interrégiók és sebesvonatok a Balaton északi partján.

A Balaton északi partján is közlekednek az éjszakai bagolyvonatok, ám ezek nem átszállás nélküliek, az egyszerűbb üzemeltetés és a mozdonycserék elkerülése érdekében az Székesfehérvár és Balatonfüred, illetve Balatonfüred és Tapolca között közlekednek. Az északi parti bagolyvonatokról Székesfehérváron át lehet szállni a déli parti bagolyvonatokra.

A balatoni vasútvonalakon tapasztalható késésekkel múlt héten foglalkoztunk.

Borítókép: Nem helyjegyköteles Vizipók sebesvonat Balatonfüred állomáson. - Fotó: Juhász Péter/Totalcar