Mérgező a króm, ezért dobja Stellantis

2024.06.24. 11:41

  • A Stellantis konszern fokozatosan szakít a krómozott alkatrészek gyártásával.
  • A döntést az indokolja, hogy a krómozáshoz használt hatos vegyértékű króm rendkívül mérgező és rákkeltő.
  • Nincsenek egyedül a döntéssel, korábban hasonlóra szánta el magát a Mini és a Volkswagen csoport is.

A Stellantis autóipari konszern a króm halálát hirdette az anyag felhasználásával kapcsolatos környezetvédelmi és egészségügyi kockázatok miatt. A döntést Ralph Gilles, a Stellantis formatervezési igazgatója jelentette be a CNN-nek adott interjújában.

Az ipari krómozás folyamata kizárólag illusztrációs céllal.

A hatos vegyértékű króm (Cr6) a króm elem krómozáshoz használt módosulata azon kívül, hogy rákkeltő, a második legerősebb légszennyező anyag a Kaliforniai Levegőminőségért Felelős Tanács (CARB) vizsgálata szerint. Maguk a krómozott elemek a gyártás után már nem jelentenek veszélyt, de a krómozási folyamat közben felszabaduló Cr6 komoly kockázatot jelent a munkások egészségére és a légkörre is.

Új Volkswagen embléma az Id.5 GTX modellen. - Fotó: Sturcz Antal/Totalcar
Új Volkswagen embléma az Id.5 GTX modellen. - Fotó: Sturcz Antal/Totalcar

A krómmal nem csak a Stellantis szakítana. A BMW csoporthoz tartozó Mini a legutóbbi modelljeiben már se kívül, se az utastérben nem használ krómot. A Volkswagen-csoport CNN-nek eljuttatott állásfoglalása szerint szintén tervezi a krómozott elemek gyártásának beszüntetését, de helyettesítő anyagok használatával. A Volkswagen szerint a fény az új króm, ezért világító fehér elemekre cserélnék le a veszélyes anyagot, mint ahogy azt tették az új sportmodelljeik márkajelzésein is.

Forrás: CNN

Címlapkép forrása: Getty Images