Máris vége az ötmilliárdos házasságnak?

2024.07.03. 17:00

  • Friss hírek szerint mégsem lép partnerségre a Rivian a Volkswagennel. Korábbi sajtóértesülés szerint 5 milliárd dolláros tranzakcióról volt szó. 
  • A Rivian árfolyama csökkent a hírre, amit a Volkswagen nem kommentált.

A Rivian elektromosautó-gyártó startup vállalat cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint arra készülne, hogy elmélyítse együttműködését a Volkswagennel – írta a Reuters.A befektetőket nem töltötte el örömmel a hír, mert aggasztja őket, hogy lábon tud-e maradni a különleges, ám méregdrága autókat gyártó kis cég a nagy autógyártókkal folytatott versenyben.

A Rivian részvényei a cáfolat után 1,5 százalékot veszítettek értékükből. A német Handelsblatt gazdasági lap az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva szellőtette meg a hírt, miszerint a két vállalat széles körű együttműködésre készülne. 

Miről szólna az együttműködés?

A Volkswagen átváltható kötvények formájában 1 milliárd dollárt fektet a Rivian amerikai autógyártóba, ezeket bizonyos feltételek teljesülése esetén válthatják át a Rivian részvényeire 2024. december 1-jén. Ezen felül a Volkswagen további 4 milliárd dollárt fektethet be a következő években a Rivianbe: összesen legfeljebb 2 milliárd dollár összegben szerezhet Rivian-részvényeket a német konszern, két egyenként 1-1 milliárd dolláros csomagban 2025-ben és 2026-ban. Egy közös vállalatot is létrehoznának, ebbe 2 milliárd dollárt tenne a Volkswagen.

A Rivian számára az üzlet azért lenne jó, mert a kis darabszámmal és értékesítési volumennel rendelkező gyártók túlélési esélyei alacsonyak, az viszont megerősítheti a céget, ha több szálon egy nagy autógyártó csoporthoz tartozik. A Volkswagen befektetése biztosítja a forrásokat a jelenlegi és tervezett modellek, például az R2 és az R3 fejlesztéséhez és gyártásához. A partnerség lehetővé teszi, hogy a Rivian csökkentse működési költségeit azzal, hogy közösen szerezhet be alkatrészeket a német konszernnel. A Rivian jelenleg autónként közel 40 ezer dollár (15 millió forint) veszteséget ér el, készpénzállománya csökken, a megállapodás a túlélésben is segít.

„Nincsenek olyan tervek, amelyek alapján a Volkswagen Grouppal közösen gyártanánk járműveket” –mondta a Rivian szóvivője a Reutersnek. A német autógyártó pedig nem kívánta kommentálni a médiában megjelent hírt.