Távolsági és midibuszokat vásárolna a Volánbusz

2024.07.09. 12:52

  • A Volánbusz összesen 89 darab új autóbuszt vásárolna.
  • A tendereket mindkét esetben törökországi gyártók járműveivel nyerhetik meg az indulók.
  • A buszok kifizetéséhez hitelre van szüksége a Volánbusznak, amelyre Lázár János minisztériumának is rá kell bólintania.

A tavalyi év elején az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) megtiltotta az állami cégeknek, hogy engedély nélkül, nagy értékű közbeszerzési eljárást indítsanak. A tiltás alól nem kapott felmentést a Volánbusz Zrt. sem, ezért a közlekedési cég korábbi években tapasztalt nagyarányú buszbeszerzései a 2023-as és a 2024-es évben is rendre elmaradtak.

Most úgy tűnik, megtört a jég, ugyanis ahogy azt korábban megírtuk, a Volánbusz áprilisban 15+5 darab, 12 méteres, elektromos buszra írt ki pályázatot. Most két újabb közbeszerzés jelent, mindkettő esetében dízel járműveket vásárolna a társaság.

Az egyik tender esetében 59 normál padlós távolsági autóbuszt szerezne be a cég. Ezek a buszok minimum 12,5, maximum 13,5 méter hosszúak lehetnek. Az ajánlattevőnek 24 hónap kilométer korlátozás nélküli jótállást kell vállalnia. A buszokat el kell látni légkondicionáló berendezéssel, fedélzeti kamerarendszerrel, utastájékoztatóval és USB-töltőpontokkal. Emellett az Intercity buszokba kérnek homlok-, hát és oldalfali radar- és kamerás holttérfigyelő és vészfékasszisztens rendszert, éberségfigyelőt, intelligens tempomatot és abroncsnyomás-ellenőrző rendszert is. A másik tender keretében a Volánbusz 30 darab, dízel midibuszt vásárolna. A buszok minimum 7,85, maximum pedig 10 méter hosszúak lehetnek és legalább tíz állandó ülőhellyel kell rendelkezniük.

A távolsági tendernél a legnagyobb esélye a Törökországban gyártott Mercedes Intourónak lehet. A midi esetében pedig a szintén Törökországban gyártott Isuzu NovoCiti Life lehet a befutó. Azonban az korántsem biztos, hogy a jövő elejére meg is érkeznek az új járművek a Volánbuszhoz. Ugyanis a közbeszerzés feltételes, tehát csak abban az esetben köt a Volánbusz szerződést a nyertesekkel, ha a minisztérium rábólint a társaság hitelfelvételére.