Megújult a Ford Explorer

2005.08.02. 10:34

Az Explorer 1990-es piacra kerülése óta az egyik legnépszerűbb típus a szabadidő-terepjárók között, az eltelt 15 év alatt majdnem 5,5 millió példány kelt el belőle. A 2006-os modellévre a Ford kicsit átalakította az autó arcát, javított a menetkomforton és a felszereltségen, és egy új motort is beszereltek az autó orrába.

A korábbi 4,6 literes, hengerenként kétszelepes V8-as helyére egy új fejlesztésű 4,6 literes V8-ast helyeztek. A motor megkapta a Mustang GT-ben és a Ford F150-es pickupban található hengerenként háromszelepes hengerfejet és a változó szelepvezérlést, és ezzel az átalakítással azonnal erősebb, takarékosabb és tisztább lett. 292 lóereje 53-mal múlja felül a régi kétszelepes konstrukció maximális teljesítményét, az autó fogyasztása körülbelül 10%-kal lett kedvezőbb, mint elődjéé. A V8-as hatfokozatú automata váltón keresztül hajtja az Explorer négy kerekét.

Sokat dolgoztak a zaj és a vibráció csökkentésén. A legfontosabb lépés az F150 alvázának átvétele volt, amely egy sokkal masszívabb szerkezet, mint az Explorer korábbi alapja, 63%-kal nagyobb torziós és 55%-kal nagyobb csavarodási merevség jellemzi, mint az előd alvázát. Megerősítették az alvázhoz csatlakozó elemek, az első és hátsó futómű, a fékrendszer és a kormánymű bekötési pontjait, a független hátsó futóműbe új stabilizátorok és lengéscsillapítók kerültek, elöl maradt a kettős keresztlengőkaros megoldás, de a gátlókat itt is kicserélték. A végeredmény precízebb irányíthatóság és jelentősen megnövekedett menetkomfort.

A beltérben kicserélték az üléseket, a vezetőoldali összesen tíz különböző ponton állítható. A második üléssor három eltérő konfigurációban rendelhető: 60-40 arányban osztott, nem dönthető háttámlával, 60-40 arányban osztott, dönthető támlával, a harmadik lehetőség, hogy a második sorba két kagylós ülést szerelnek, ekkor középre egy központi konzol kerül. A harmadik, kiegészítőként rendelhető üléssor mostantól 50/50 arányban osztott, az üléspozíció pedig körülbelül 5 centivel magasabb, mint korábban. Érdekesség, hogy a harmadik sor megrendelhető elektronikus mozgatással is, nem kell bíbelődni az ülések kézzel történő lehajtásával.

Az autó a korábban már megszokott határozott, kicsit erőszakos dizájnt követi, az orr-részt teljesen átfaragták. Új a hűtőrács, a lökhárító és a lámpatestek kialakítása. Az autóhoz krómozott 18 colos kerekek is rendelhetőek, 235/65 R18-as all season gumikkal, amik tovább erősítik az Explorer magabiztos megjelenését.