Ractis: Yaris Verso utód a Toyotától?

2005.10.18. 16:26


Galéria - kattintson a képre

Japánban néhány napja mutatták be a kisméretű egyterűt, amely az új Yaris padlólemezére épül. A Ractis kevésbé formabontó külsejű, mint a Yaris Verso, inkább köznapi, bár igazán barátságos külsejű autónak mondanánk. A Toyota tervezői persze nem is az autó megjelenésére koncentráltak a tervezéskor, hanem a helykínálat növelésére: a rövid orr, a sarkokban elhelyezett kerekek és a hátsó rész szögletes kialakítása mind ezt a célt szolgálja. A csaknem a lökhárító alsó pereméig nyíló ajtók és a sík padló is ezt a célt szolgálja. Nem csoda, hogy a Toyota Japánban épp ezt a típust kínálja mozgássérültek számára átalakított formában is.


Galéria - kattintson a képre

A Ractis a Toyota szokásos kisautó-alkatrészeire épül, így itt is megtalálhatjuk a Yarisból márt ismert 1,3 literes, 87 lóerős és 1,5 literes, 105 lóerős, négyhengeres motorokat. A japán változatba természetesen automata váltót szerelnek, méghozzá az igényeknek megfelelően két félét: a Super CVT-i nevű fokozatmentes szerkezet egyszerűen leveszi a váltás gondját a sofőr válláról, míg a Sports Sequential Shiftmatic fantázianevű hétsebességes sportosabb sofőröknek készül. Kuplungolni persze ez utóbbival sem kell, de a fokozatokat a kormányról kapcsolhatja a vezető, akárcsak egy sportkocsiban.


Galéria - kattintson a képre

A Toyota új egyterűje könnyedén kiválthatná Európában a Yaris Versót, hisz a képességei megvannak hozzá. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy – a Corolla Versóhoz hasonlóan – a japánok egy alapjaiban új modellt fejlesztenek az európai piac számára. Ha ez utóbbi forgatókönyvet követik a Toyota stratégái, akkor viszont aligha van rá esély, hogy a Ractist Európában is viszontláthatjuk.