Kivégzőbusz Kínából

2006.06.19. 10:44

A USA Today jelentette, hogy a kínai kormány mobil kivégzőosztagai ezekkel a kedvesen felszerelt buszokkal járnak az ország távolabbi pontjain végrehajtani a kivégzéseket. A buszokban injekcióval másvilágra küldött elítéltek utolsó perceit hat ember nézheti végig a busz belsejében üvegfallal szeparált nézőtérről.
A kormány mintegy negyven ilyen buszt működtet, melyeket az elsősorban páncélozott járművek gyártásával foglalkozó Jinguan Group épített, 35 és 75 ezer dollár közötti áron. A buszok hossza 7 és 9 méter között változik, legnagyobb sebességük a 130 km/h-t is elérheti. A buszok tervezője különösen az általa humánusnak nevezett, buszból kihajló motoros ágyra büszke, mely a ráfektetett elítéltet önműködően helyezi a kivégzőszoba belsejébe.
Egyes emberi jogi szervezetek korábban már megvádolták a kínai kormányt, hogy valójában azért álltak át a golyó általi kivégzésekről az injekcióval végrehajtott halálbüntetésre, mert így az áldozatok belső szervei eladhatók maradnak, és ebből hatalmas haszonra tesznek szert. Erre a feltételezésre a kormány az emberi szervek kereskedelmének teljes betiltásával válaszolt, de egyes kritikusok szerint az intézkedésnek nem volt valódi hatása.