Egy Toyota a legnépszerűbb amerikai autó

2008.05.20. 14:33

A Camry eddig is az Egyesült Államok legkelendőbb személyautója volt, de mostanra az abszolút sorrendben is átvette a vezetést.

Eddig két nagy pick-up, a Ford F-150-es és a Chevrolet Silverado vezette az amerikai eladási listákat, a Camry pedig csak a harmadik volt, mégpedig sokáig ledolgozhatatlannak tűnő hátránnyal. A tartósan magas benzinárak azonban gyors változásokat hoztak. A nagy pick-upok iránti kereslet egy-másfél éven belül hatalmasat zuhant, és manapság már sok korábbi pick-up- és SUV-vásárló visszatért a személyautókhoz, amelyek jóval takarékosabbak az azonos használati értékű amerikai nagyvasakhoz képest. Ez a jelenség pedig egyértelműen a távol-keleti gyártóknak kedvez. Észak-Amerikában a Toyota Camry a legnagyobb számban eladott személyautó a Ford Taurus második generációjának gyártásának leállítása, azaz 1999 óta, és ez idő alatt csak a Honda Accord tudta megközelíteni, amerikai típusok nem.

A Ford és a GM most persze kiutat keres. Az előbbi kisebb pick-upok piacra dobását tervezi, míg az utóbbi önhordó karosszériás terepjárókkal és kisteherautókkal szeretné visszaszerezni elveszített vásárlóit.